Select Page

Настава у православној Гимназији “Свети Сава“ у Подгорици почела је јуче, а док се не заврше радови на згради школе у насељу Стари аеродром, настава ће се привремено одвијати у објекту код цркве Светог Ђорђа под Горицом.

Ове школске године настава у овој образовној установи ће се одвијати у једном одјељењу првог разреда.

Како су казали Порталу РТЦГ из Управе школе, часови ће се одржавати од понедјељка до петка у пријеподневној смјени.

Наставни час траје 45 минута, а у току једног дана ученици могу имати највише седам часова.

“Остатак дана биће предвиђен за разне додатне активности, индивидуални рад са ђацима, спортске активности, а све у циљу развијања и усмјеравања специфичних дарова сваког ученика”, казали су из Гимназије.

Ученици ће имати 14 обавезних предмета са седмичним фондом од 28 часова и три часа обавезних изборних предмета током радне седмице.

А поред језика, природних наука, историје, психологије, социологије ђаци ће учити и о предметима вјерске садржине.

У клупама ће се изучавати катихизис, дакле основне теме православног богословља, библијске и црквене историје, богослужења и хришћанске етике. Ту је и црквено пјевање са црквенословенским језиком.

Из Управе кажу да ће ученици имати могућност да према наставном плану и програму, поред обавезних предмета бирају и неке од обавезних изборних предмета, а сходно важећој листи.

Православна гимназија је лиценцирана од стране надлежног државног органа, што значи да ће пружити могућност даљег школовања као и било која друга средња школа, односно гимназија.

Свим ђацима су обезбијеђени бесплатни уџбеници и ужина.

Одлуку о оснивању Гимназије “Свети Сава” донијела је Митрополија црногорско-приморска, а с тим у вези Министарству просвјете, науке, културе и спорта упућен је захтјев за лиценцирање установе за извођење образовног програма опште гимназије.

Pin It on Pinterest

Share This