Izaberite stranicu

Стотине хиљада православних хришћана изашло је да се поклони чувеној икони Тројице коју је насликао Свети Андреј Рубљов у 15. веку током њеног боравка у московској Саборној цркви Христа Спаситеља.

Начелник информативне службе Московске епархије Александар Волков рекао је за РИА-Новости да је 230.000 људи имало прилику да се поклони икони од 3. јуна до 18. јула.

Икона се сада рестаурира у просторији са контролисаном климом у Грабарском уметничком конзерваторском центру у Москви, а након тога ће се вратити у Свету Тројицу- Сергијеву лавру у Сергијевом Посаду у Московској губернији.

Икона је вековима налазила свој дом на иконостасу Саборне цркве Свете Тројице у Лаври. Када су безбожни комунисти преузели контролу над Русијом, икону су преместили у музеј, где је остала читав век. Али у мају је председник Путин наредио да се поштована икона врати Цркви.

Икона је однета у Саборни храм Христа Спаситеља у Москви на Педесетницу.

Његова светост Патријарх московски и целе Русије Кирил и министарка културе Олга Љубимова званично су 12. јула потписали споразум о враћању иконе у цркву.

Извор: https://orthochristian.com/154983.html

Фото: Патриаршија.ру.

Превела Љиљана Поповић

Pin It on Pinterest

Share This