Select Page

На гробљу у норвешком граду Тродхајму, на коме почивају Срби страдалници нацистичких логора из Другог светског рата, освештан је и постављен Часни крст, преноси Радио „Слово љубве“ позивајући се на г. Бранка Димовића Димеског, новинара, писца и продуцента филмова „Логор смрти у Карашјоку“ и „33 Анђела“.

Часни крст је прво освештан на Видовдан, а кренуо је са највећег јасеновачког стратишта Доње Градине и цркве у Драксенићу где се десио страшан покољ Срба, на више хиљада километара дуг пут ка Норвешкој, да би коначно, после 80 година, на прави начин обележио место покоја наших страдалника. Крст је у Храму Св. Николаја у Ослу 2. јула 2023. године дочекао велики број парохијана и амбасадор Србије г. Драган Петровић, а потом га је на тзв. „Руском острву“, некрополи руских избеглица од 1917. године, освештао архимандрит Јоханес (Јохансен), настојатељ парохије Св. Николаја која је од 2018. године под јурисдикцијом Епархије британско-скандинавске СПЦ.

„Не можемо очекивати да ће се неко други сећати наше историје, ако ми то не учинимо“, наглашава Г. Димовић у разговору о овом историјском догађају:

Г. Бранко Димовић позива све оне који и данас трагају за својим пострадалим прецима, али исто тако и истраживаче и све оне који желе да сазнају више и говоре о овом намерно заборављеном делу наше страдалне историје, да се јаве путем електронске поште на адресу: bdimeski@gmail.com .

Извор: Радио „Слово љубве“

Фото: Бранко Димовић Димески

Pin It on Pinterest

Share This