Select Page

„Није богат онај који поседује иметак и чува га, него онај који га дели“ – Свети Климент

Први међународни камп православне омладине Враниште окупио је 40 дјеце и младих из Македоније и Црне Горе. У периоду од 29. јуна до 2. јула, полазници школе вјеронауке при Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици су посјетили светиње Охрида и Струге. Двадесет ученика, у пратњи вјероучитељице и хоровође Ане Ненадић, били су гости оца Ристе Наумског, свештеника парохије Враниште, општина Струга.

Током четвородневног боравка, дјеца су обишла само пар светиња на обали Охридског језера. Полазници вјеронауке су били смјештени у кампу „Аѕ“ у склопу чијег комплекса се налази и ресторан са предивним визурама језера у којима су сви присутни уживали током оброка.

По самом доласку и првом упознавању са домаћинима, сви учесници су заједно обишли Калишки манастир, у чијем комплексу постоји више цркава. Велика светиња овог манастира јесте „Црна Богородица“, чудотворна икона која је претрпјела многе покушаје уништења. Једна од цркава је посвећена Светом Петру и Павлу и испод ње протиче љековита вода. Црква Св. Атанасија позиционирана је на високој стијени до које воде стрме степенице, док се црква Пештерна налази у пећини у чијем комплексу су три монашке келије. Наш Свети Владика Николај је управо „Молитве на језеру“ написао у келијама ове цркве.

Током другог дана, полазници кампа су се упутили ка Националном парку Галичица, у којем се налази Манастир Свете Петке. У склопу овог комплекса налази се и љековита вода. Дан се наставио посјетом Охриду, гдје су дјеца посјетила Цркву Успења Пресвете Богородице – Каменско, под чијим сводовима су отпјевали пјесму Agni Parthene – Чиста Дјево. Дан су испуниле посјете: Цркви Богородице Перивлепте, згради Православне охридске архиепископије, Цркви Светог цара Константина и царице Јелене, споменику једном од најпознатијих македонских књижевника Григора Прлчева. Ученици су обишли ранохришћанску базилику, цркву посвећену Светом Клименту и Пантелејмону на брду Плаошник, као и Цркву Светог Јована Богослова у рибарском селу Канео. За крај дана је организовано крстарење Охридским језером, како би дјеца спознала молитвену дубину о којој говори Владика Николај у својим бесједама.

Трећи дан је отпочео јутрењем у храму посвећеном Светом Николи у насељу Вевчани. Посебни благослов за све је било одговарање пјевнице коју су чинили ученици обје вјеронауке. У овом храму се налазе честице мошти Светог Николе, Светог великомученика Георгија и Светог великомученика Варваре, миро са хавајске иконе Свете Богоридице, као и дјелић епитрахиља Светог Саве. Након јутрења је услиједила посјета „Вевчанским изворима“. Учесници кампа су имали прилике да се упознају са специфичним биљним врстама ових предјела и уз заједничку пјесму употпуне посјету овом парку природе. У културном центру „Коста Србакоски“, уприличен је срдачан дочек испраћен поклонима градоначелинка. Након повратка у камп, одржано је предавање у природи „Бог, Црква и омладина“. Предавање је било инспиративно и отворило је простор за многобројна питања слушалаца. Током вечери оргинизован је обилазак центра Струге, шеталиштем до Цркве Светог Георгија Победоносца.

Последњи дан сви учесници су отпочели заједничком молитвом на служењу Свете литургије у Саборном храму Светог Николе, који припада Вранешкој парохији, а након ње је теолог Саша спровео све присутне кроз ризницу Саборног храма, која свједочи о богатој античкој историји тог предјела. По повратку у камп, отац Ристе је уручио дипломе свим полазницима „Првог међународоног кампа православне омладине Враниште /2023“.

Било је ово једно лијепо искуство учења које је обиљежено склапањем нових познанстава, све у „славу Бога великога“.

Текст припремиле:
Ана Вукићевић
Јована Сави

Pin It on Pinterest

Share This