Izaberite stranicu

У манастиру Светих Архангела код Призрена почела је са радом VII Светоархангелска летња школа калиграфије и историје, која представља пројекат оживљавања српског културног, образовног и уметничког живота у Призрену за најмлађе, узраста од 10 до 18 година, а води је Друштво пријатеља манастира Светих Архангела код Призрена.

Рекордан број полазника, њих 40, различитих узраста, уче о калиграфији, средњовековној историји и култури, изворној музици и песми, духовности, обилазе светиње и знаменитости Призрена и околине, друже се кроз игру и спорт стварајући незаборавне успомене које ће их заувек везивати за овај град, тако их чинећи их заступницима и заштитницима његове баштине.

Први час историје одржан је на гробу цара Душана, где је предавач др Александра Новаков, научни сарадник Матице српске, полазнике школе увела у историјат манастира Светих Архангела. Том приликом деца су имала прилику да виде репринт Душановог законика према призренском препису

Програм Светоархангелске летње школе обухвата активности које трају седам дана, од 2. до 9. јула 2023. године, а одржава се у „Народном конаку Цара Душана“, у оквиру манастира Светих Архангела код Призрена.

Школа је бесплатна и део је пројекта „Срце Призрену“, којим се кроз добротворне вечери, културно-уметничке манифестације, едукацију и разноврсне активности широм наше земље и расејања, подстиче реализација пројеката којим се штити и унапређује српска културна баштина у Призрену и на Косову и Метохији.

Као један од најважнијих градова у историји српског народа, Призрен поседује велики број споменика културе од непроцењивог значаја за српски народ и баштину човечанства. Кроз историју је увек био гравитациони центар обнове српског народа на простору Метохије и Косова, али и шире, што наставља да чини и у модерном добу.

Окупљање младих, нарочито деце, из различитих делова региона, њихово упознавање и међусобно повезивање, као и повезивање са Призреном и његовом заоставштином, од суштинске је важност за очување целокупног културног идентитета српског народа и спада у основну делатност Светоархангелске летње школе.

Извор: Светоархангелска летња школа 

 

Pin It on Pinterest

Share This