Select Page

Тродневно дружење новинара више медија из Црне Горе и Србије, кроз обилазак манастира и хришћанских светилишта у прекограничном појасу од Никшића, преко долине Лима до Прибоја, завршено је у недељу 18. јуна посјетом манастиру Ђурђеви ступови у Беранама.

Овај пројекат имао је за циљ да допринесе побољшању капацитета за искоришћавање туристичких потенцијала прекограничне области Црна Гора – Србија кроз стварање прекограничног производа у склопу вјерског туризма, стварањем нове туристичке инфраструктуре и промовисањем и ове прекограничне области као туристичке дестинације.

Вјерски и културни туризам, како се могло чути, препознат је као важан потенцијал за развој општина од Никшића до Прибоја.

“Послије скоро два миленијума хришћанства у прекограничном подручју, хришћанско насљеђе представља значајан туристички ресурс двије земље које треба његовати, промовисати и користити. Промотивне туре су важна алатка у промовисању туризма”, саопштили су организатори.

Овакве туре представљају адекватан начин промоције јер доводе представнике медија на туристичка мјеста.

“Тура укључује новинаре ТВ, радио и штампаних медија, интернет портала као и људе од утицаја тзв. инфлуенсере. Циљ туре је промоција Прибоја и Никшића као дестинација вјерског туризма. Имајући у виду да ове двије општине нису претјерано популарне као туристичке дестинације, препозната је потреба да се таква ситуација промијени укључивањем престижних медијских кућа. Главне теме туре су вјерско насљеђе, заједничке пројектне активности, природне љепоте прекограничне области и остали садржаји” – наводе организатори.

У тродневном дружењу новинари из Црне Горе и Србије имали су прилику да обиђу Манастир Ждребаоник (Даниловград), Манастир Морача (Колашин), Манастир Самоград (Бијело Поље), Манастир Мајсторовина (Бијело Поље), Локалитет Тумбарице (Беране), Манастир Ђурђеви Ступови (Беране), Црква Светих апостола Петра и Павла (Бијело Поље), Манастир Никољац (Бијело Поље), Манастир Куманица (Сјеница), Манастир Милешева (Пријепоље) Свети Никола (Прибој), Манастир Ораховица – Мажићи (Прибој), Завичајни музеја Прибоја и Куће Јевђевића (Прибој), Манастир Светог Архангела Михаила у Поблаћу (Прибој) и Цркве Васкрсења Христовог (Прибој), Манастир Светог Николе (Пробој), Манастира Заграђе (Плужине) и Манастира Пива (Плужине).

Организатор пројекта под називом “Чудни су путеви вјере од Лима до Зете” била је Епархија будимљанско-никшићка, са пројектним партнерима, Епархијом милешевском и Туристичком организацијом Прибој,  а финансирала је Европска Унија.

Извор: РТЦГ

Pin It on Pinterest

Share This