Select Page

„Сви смо свједоци голготе наших светиња на КиМ, голготе нашег народа, наше Цркве, али смо исто тако и свједоци васкрсења, обнове. Има ли ишта значајније и љепше него бити сличан Христу и у Његовом страдању, али и у Његовом васкрсењу. Господ нам је свој пут показао као једино спасоносни и рекао нам је да ћемо имати невоља у свијету, али не бојте се, ја сам са вама, Христос рече. Те Божије речи нас држе још увек на простору КиМ. Ово вече је благослов Божији и хвала вам што сте се одазвали и што ћете учествовати у обнови Цркве Св. Николе – зимске капеле богословаца“, казао је Владика рашко-призренски Теодосије на донаторској вечери за обнову Рајкове цркве у Призрену.

Фондација „Свети Архангели“ приредила је јуче, 8. јуна 2023. године, са благословом Његове светости Патријарха српског г. Порфирија, у Парохијском дому Храма Св. Вазнесења Господњег у Београда, донаторско вече за обнову Храма Св. Николаја, тзв. Рајкову цркву у Призрену.

После вечерњег богослужења које је служио парох призренски о. Јован Радић, уз молитвено учешће Преосвећених Епископа рашко-призренског г. Теодосија и викарног новобрдског г. Илариона, почео је и званични део ове вечери коју је водила драмска уметница Јасмина Стоиљковић, а у којој је учествовао и гуслар Владимир Миличић из Друштва гуслара „Цар Лазар“ из Приштине.

Његово преосвештенство Епископ рашко-призренски г. Теодосије казао је да је ово сабрање прилика за добро дјело, да се обнови и последња разрушена црква у Призрену.

„Ми смо сви свједоци голготе наших светиња на КиМ, голготе нашег народа, наше Цркве, али смо исто тако и свједоци васкрсења, обнове. Има ли ишта значајније и љепше него бити сличан Христу и у Његовом страдању, али и у Његовом васкрсењу. Господ нам је свој пут показао као једино спасоносни и рекао нам је да ћемо имати невоља у свијету, али не бојте се, ја сам са вама, Христос рече. Те Божије речи нас држе још увијек на простору КиМ, и вас све који сте Косовци и који срцем и душом живите на нашем Косову и помажете нама који смо тренутно на тим светим просторима. И све је то велики благослов Божији.

И ово вече је благослов Божији, хвала вам свима што сте се и одазвали и што ћете учествовати у обнови наше велике светиње Цркве Св. Николе – зимске капеле богословаца. Та црква чека обнову, ево Господ је уредио и дошао је час за њену обнову и ја се надам у Бога“, казао је Владика, захваливши се унапред свима који ће учествовати у обнови ове светиње, нарочито Фондацији „Свети Архангели“ која је покретач ове акције, Друштву пријатеља манастира Светих Архангела, Одбору за обнову, свима који се труде да се обнове светиње на КиМ и живот у њима.

Преосвећени Епископ Теодосије је од Фондације „Свети Архангели“ примио посебан дар – макету највјероватнијег изгледа Манастира Светих Архангела код Призрена, која је урађена три-д штампачем, а на основу истраживања и пројекта који је својевремено урадио наш чувени архитекта Предраг Пеђа Ристић.

***

Црква Светог Николе је средњовјековна властелинска црква, задужбина Рајка Киризмића. Саграђена је у првој половини 14. вијека, у призренском насељу Поток-мала. Рајкова Црква се помиње у Светоарханђелској хрисовуљи цара Душана. Приложио ју је, заједно са другим бројним црквама, својој задужбини, манастиру Светим Aрхангелима, и својој гробној цркви.

Послије пада Призрена под турску власт, 1455. године, Црква Светог Николе је полако губила значај, временске неприлике су оставиле трага, а нарочито је пострадала 1795. године, када је и опљачкана, у походу скадарског паше Махмута Бушатлије. Прекрила је и затрпала земља и пјесак из воде из оближњег потока. Деценијама се за њу није знало. Приликом уређивања митрополитске баште 1857. године темељи Рајкове црква су откривени. Обнову цркве благословио је рашко-призренски митрополит Мелетије. Призренци су је обновили 1857. године. Од 1857. године до јуна 1999. године, у храму Рајка Киризмића, служила се Литургија на дан Светог Николе.

Кобне 1999. године, цркву су минирали албански екстремисти. Срећом, нису све мине експлодирале, те црква није до темеља разрушена. У годинама које су се низале постала је својеврсна депонија. Прије пар година успијело се да се црква огради. Ретке Србе који овде дођу да се помоле, упркос страдањима дочекују фреске светаца, које вапе за обновом.

Рајкова црква је последња српска црква у самом Призрену која није обновљена.

Весна Девић

Извор: Радио Слово љубве/Друштво пријатеља Светих Архангела

Pin It on Pinterest

Share This