Select Page

Света Литургија служена је на Духовски уторак у подгоричком храму, Великомученика Ђорђа под Горицом.

Светим евхаристијским сабрањем началствовао је протојереј-ставрофор Милета Кљајевић уз саслужење ђакона Луке Павићевића и молитвено учешће, проте Милуна Фемића.

За певницом на литургијске возгласе одговарали су појци овог древног храма, предвођени старешином,  протом Мирчетом Шљиванчанином.

Након прочитаног јеванђелског зачала словом поуке сабранима у храму Господњем обратио се началствујући свештенослужитељ, прота Милета Кљајевић:

,, Прошло је 20 вјекова када је Бог Отац послао Духа Светога са неба у виду огњених језика, на Апостоле, не би ли их ослободио страха од Јудеја, како би их утврдио, ојачао и упутио на сваку истину – да објаве свијету Васкрслог Спаситеља нашега. !“ – поручио је отац у подгоричком храму.

Прота је указао да Дух Свети силази и данас, невидљиво и несхватљиво за људски разум – на све чланове Цркве Христове, у Светим Тајнама; он их тако  чисти, обнавља, рађа и препорађа, освећује душу за нови живот, по Богу.

Додао је да у Светој тајни исповести очишћује нашу душу од личних гријехова те наша душа постаје стан Духа Светога пошто је и сам Господ рекао Ко се не роди Водом и Духом не може ући у Царство Божије.

По Апостолу Павлу, благодат је неопходна за наше спасење, додао је отац, но поред ње потребно је и наше активно учешће, чврста вјера и богоугодни живот.

,, Господ знајући нашу слабост а не желећи смрти, свакоме од нас, даје радикална средства као терапију за успешно лијечење; лијечење се постиже покајањем, постом, молитвом уз благодат Божију. !“ – поручио је прота, додавши да се тиме покајани грешник ослобађа ланаца демонских и припрема стан у срцу и души својој за усељење Духа Светога. А род духовни је – мир, радост, дуготрпљење, доброта, милост, кротост, уздржање…

Завршавајући своје обраћање у подгоричком храму, началствујући свештенослужитељ се помолио Тројединоме Богу ријечима, свима добро познате молитве – Царе небески, Утјешитељу, душе Истине, који си свуда и све испуњаваш, Ризнице добара, Даваоче живота – дођи и усели се у нас и очисти нас од сваке нечистоте и спаси, Благи, душе наше !

Потом су сви они који су се припремили за примање Свете Тајне причешћа, приступили Светој Чаши.

Заједничарење свештенослужитеља и парохијана, настављено је у Светогеоргијевском Дому.

Елза Бибић

Фото/Видео: Дарко Радуновић

Pin It on Pinterest

Share This