Select Page

Хаџи Веселин Матановић више од 20 година је суорганизатор поклоничког путовања вјерника из Црне Горе у манастир Светог Јована Владимира у Елбасану (Албанији), на празник овог Божијег угодника. Иако ове године није било организованог одласка, г. Матановић је учествовао у овогодишњем сабрању и пренио нам утиске са прославе:

„Већ више од 20 година, од како, по благослову блаженопочившег Митрополита Амфилохија, а у организацији архимандрита Бенедикта, игумана манастира Светог архангела Михаила на Превлаци код Тивта, и мене као суорганизатора, водича и преводиоца, вјерници из Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке иду у Елбасан, на поклоњење Светоме Јовану Владимиру зетском краљу мученику, на дан његов спомена у манастир овог дивног светитеља, у селу Шијон (Свети Јован).

Будући да се ове године празник Светог Јована Владимира поклопио са празником Силаска Светога Духа на апостоле, испред Митрополије и Епархије није било организованог одласка на поклоњење Светом Јовану Владимиру, али је нас неколико из Црне Горе било пристутно на овом братском сабрању, на које нас призива и сабира својом љубављу зетски кнез Свети Јован Владимир.

Свеноћно бденије са петохљебницом, чином замјене вате из кивота Светог Јована Владимира и поноћном Литургијом је почело у 21 час.

У недељу 4. јуна, Свету литургију је служио Митрополит Елбасана, Шпата и Љибражда г. Андон Мердани са многобројним свештенством. На крају Свете службе Божије Митрополит Андон се обратио вјерном народу дивном и надахнутом бесједом. Након Светог причешћа, храм је опхподила традиционална литија са моштима Светог Јована Владимира, након које је кивот са моштима био изложен на јужној страни поред манастира, како би вјерни народ који долази код Светог Јована Владимира, могао да узме благослов и измоли његово заступништво код Господа Бога за себе и своје породице.

Поводом ове свечаности, Митрополит Андон примио је у салону за пријем званичну делегацију Општине Елбасана и дао више изјава за медије.

Треба истаћи да су на поклоњење Светом Јовану Владимиру, по први пут, дошли високи званичници Општине Будва, који су Митрополиту Андону, о. Иринеју и другима уручили пригодне поклоне. Потом су се упутили на Крф на поклоњење Св. Спиридону Тримитунском, Св. царици Теодори и другим светињама Крфа.

На инсистирање наших домаћина, иако смо супруга и ја планирали да продужимо за Охрид, остали смо на трпези љубави, уприличеној поводом овог двоструког празника: Силаска Духа Светога на апостоле и Светог Јована Владимира. Тај позив за трпезом љубави од стране о. Иринеја био је истовремено потврда колико нашој браћи православним Албанцима значе поклоничка путовања из Црне Горе, али и из Србије, Републике  Српске, нарочито на празник Светог Јована Владимира.

Нека је слава и хвала Господу Богу нашем, који посредује међу нама православним народима и сједињује нас све у име Оца и Сина и Светога Духа. Амин.

Хаџи Веселин Матановић

 

Pin It on Pinterest

Share This