Select Page

Полазници зетских школа вјеронауке и њихови вјероучитељи учествовали су у недјељу 4. јуна на Манифестацији „Дан крапа“ на Плавници.

Вриједни ђаци су се са својим вјероучитељима потрудили да изложбени штанд украсе разним рукотворинама, укусним домаћим колачима које су направиле њихове мајке, те монашким рукодјељама и другим производима из наших манастира.

Овај догађај је био лијепа прилика да се дјеца друже и стекну нека нова познанства, а такође и да скрену пажњу својим вршњацима на активности које постоје при школама вјеронауке у Зети. Посјетиоцима догађаја који су овај дан искористили да би се боље упознали са понудом Скадарског језера као туристичке дестинације, штанд ђака зетских школа вјеронауке је био мјесто гдје су дјелимично могли да се информишу и о грани локалног вјерског туризма.

Манифестација „Дан крапа“ на Плавници је едукативно-промотивног карактера и посвећена је гастрономској култури становништва са обале Скадарског језера. То је на извјестан начин и локални сајам туризма, који се у овом крају Црне Горе углавном базира на обиласцима културно-историјских и природних богатстава Скадарског језера, богате флоре и фауне, те спортском риболову.

Организатор манифестације је Општина Зета. Цјелодневни догађај пратио је и богат културно-умјетнички програм.

Подсјећамо да у ЦО Зета активно функционише пет школа вјеронауке: вјеронаука и дјечији хор при манастиру Дајбабе, вјеронауке при храму Свете Петке у Голубовцима, храму Светог Димитрија у Бијелом Пољу, храму Светог Николе у Матагужима и најмлађа, но не и мање активна, школа вјеронауке при храму Свете Петке у Грбавцима.

Часови вјеронауке се одржавају након недељних Литургија, а ђаци се на часовима уче основама своје православне вјере, историји Цркве, те култури свога народа.

О.Б.

 

Pin It on Pinterest

Share This