Izaberite stranicu

Нови број Светигоре, образника за вјеру, културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске олакшаће и обогатити читаочев пут кроз Велики пост одабраним духовним штивом о великопосним данима. Међу тим штивом је бесједа коју је блаженопочивши митрополит Амфилохије изговорио на Вечерњој праштања 1996. године „Постимо, браћо, духовно, постимо и тјелесно“;  затим бесједа из 2007. године почившег архимандрита Луке (Анића) „Пост ослобађа наша срца“; слово у Недјељу православља Светог Јована Кронштатског, текст ђакона Ненада Ковача „Човјекоцентрични карактер поста“, одломак из познате књиге „Научимо се молитви“ митрополита Антонија Блума „Живот и молитва су једно“.

Овогодишњи Велики пост још је већи због молитава за Косово и Метохију. Са првог овогодишњег молебна за наш народ и светиње на Косову и Метохији, Светигора је публиковала бесједу митрополита Јоаникија „Онај ко се није одрекао Косова, он ће га и сачувати“. Косово је својим цијелим бићем чувао почивши владика Атанасије, поводом чије друге годишњице упокојења протојереј мр Предраг Шћепановић, у новој Светигори, овјековјечује у три поетске слике љубав и величину владика Атанасија – чувара српске душе, како га је назвао.

Најкрупнији догађај црквеног живота у Црној Гори у периоду од прошлог броја је био Светосимеоновски сабор у Подгорици, који је приказан репортажно уз издвојену светосимеоновску бесједу академика Јована Делића „Девет стољећа Немањине лозе“. Остали најзначајнији догађаји обухваћени су рубриком Љетопис. Репортажно је описан и боравак митрополита Јоаникија у епархијама Тимочкој и Нишкој.

Светигора у овом броју доноси важан текст др Драге Бојовић  „Српски језик у Црној Гори у «постоловним» временима“. Јеромонах др Владимир (Палибрк) бави се „свијетом романа Идиот као реалности напуштене од Христа“, Раде С. Булајић пише о књизи Св. Никодима Агиорита „Невидљива борба“, Драган Радоман о улози и значају митрополита Висариона Љубише у уређењу црквено-просвјетног живота, др Будимир Алексић представља Зборник научних радова о Подгоричкој скупштини. „Млади за Космет“ доставили су извјештај о успјешно завршеној 2022. години, а Светигорин Архив не да забораву поједине историјске моменте наше постојбине.

На задњој поткорици овог броја штампан је побједнички рад са литерарног конкурса ,,Чувари светосавља у његошевској Црној Гори”, који је расписала Средња вјерска школа Гимназија „Свети Сава” из Подгорице. Аутор рада је Матија Радиновић, ученик Средње грађевинско-геодетске школе ,,Марко Радевић” из Подгорице.

М.Ж.

 

Pin It on Pinterest

Share This