Select Page
Монаси Украјинске православне цркве неће се иселити из Кијево-печерске лавре, рекао је њен намесник митрополит Павел (Лебед) у видео поруци објављеној на Јутјуб каналу Лавре.
„Не намеравамо да се иселимо и нећемо, јер сада постоје закони који су на страни човека. То што нам прете, да ће се обрачунати са нама – ово није 1917. година“, рекао је он.
Митрополит је подсетио да монаси „нису колаборанти“, већ „грађани своје државе“. Многи у Лаври живе од 1988. године (тада се у манастиру појавила монашка заједница) и монаси немају где да оду, у случају исељења.
Митрополит је изразио мишљење да је исељење монаха „тек тако за 10 дана“ безакоње и изразио наду да, пре свега, сами верници неће дозволити такав развој догађаја.
О исељењу манастира УПЦ МП из Лавре објављено је 10. марта. Територија манастира се налази под управом националног историјског споменика Кијево-печерска лавра.
Уговор у закупу ће бити раскинут 29. марта, пошто је међуресорна радна група, формирана указом председника Украјине Владимира Зеленског, „утврдила да је манастир прекршио услове уговора о коришћењу државне имовине.
УПЦ МП је раскид уговора о закупу назвала ултиматумом без правног основа. Патријарх московски и целе Русије Кирил апеловао је на папу Фрању и генералног секретара УН Антонија Гутереша да спрече протеривање монаха из Лавре.
Извор: Спутник

Pin It on Pinterest

Share This