Select Page

У другу недељу часног поста, када славима Светог Григорија Паламу – служена је Света Литургија у подгоричком храму Великомученика Ђорђа, којом је началствовао протојереј-ставрофор Драган Станишић.

Високопречасном проти саслуживало је свештенство овога древнога храма: протојереј Мирчета Шљиванчанин старешина Цркве, протојереј-ставрофор Милета Кљајевић, јереј Блажо Божовић и ђакон Лука Павићевић.

За певницом одговарали су полазници Школе појања Свети Ђорђе,  којим је руководио протојереј, Јован Радовић.

Након прочитаног јеванђелског зачала, поучном беседом окупљеном народу обратио се, началствујући свештенослужитељ прота Драган Станишић, подсећајући да данас Црква врши помен великог учитеља Цркве, Григорија Паламе, који се кроз своје учење и подвиг борио против учења Варлаама калабријскога.

Отац је истакао да је спор био око једне јако важне теме – смисла љубави Божије према човеку и могућности да човек заслужи ту љубав.

,, Варлаам је тврдио – да је Божанство по свом бићу савршено, вечно, бескрајно, свесилно и да човек који је пролазан и слаб не може да позна Бога (у смислу тог Његовог бића) већ само може да прими то к знању, и да се томе удивљава; да некако буде далеко од Бога; да само созерцава својим умом  савршенства Божија.!“

Отац је потом нагласио да ових дана видимо, поводом КИМ, та свемогућства где се чини да не можемо ништа – већ да то примимо к знању; међутим, како је прота Станишић истакао Црква и Свети Григорије Палама су тврдили да је тачно да Бог Свемогући јесте савршен и свемогућ и бескрајан и увек исти и непроменљив, – али да Он није тако затворен у тим својим савршенствима, већ је делатан, има Своју енергију, светлоносне зраке и да смо ми људи  – причасни – тим енергијама.

,, Дакле, Бог допире до нас, тим нествореним енергијама али оне нису исто што и суштина Божија а потичу од суштине Божије а својим емитовањем не умањују и не увећавају суштину, природу Божију. !“ – подвукао је прота у подгоричком храму, беседећи.

Нарочито после Оваплоћења Христовога, нагласио је, ми можемо да имамо искуство о Богу; можда не можемо да имамо искуство Божанскога бића али још од времена Пророка имамо искуства јединства са Богом – јер у Оваплоћењу Божијем имамо јединство Божанске и људске природе, Богочовека Христа, појаснио је отац.

Подсећајући да, када славимо празник Преображења Господњега ми видимо ту реалност како Божанска природа сија кроз човечанску природу. Док је Варлаам тврдио да су те Божанске енергије несазнајне.

Повом те расправе између Паламе и Варлаама, указао је прота Станишић – настао је Светогорски Томос (одбрана Оваплоћења Христовога у смислу прославе величања Божанских енерија што је извојевао, исихазам).

,, Исихазам је покрет који је вршио молитву која надилази све оно што човек изражава поводом опхођења према савршеном бићу – Господе Исусе Христе, Сине Божији, помилуј ме ! је молитва, коју су исихасти практиковали.

Тако су дошли до тог степена, указао је, – да су могли да ућуткају све оне који су тврдили да је Бог сасвим удаљен од човјека; да не воли човјека у смислу те непосредности, блискости, жртвене љубави коју имамо кроз дело Господа Исуса Христа.

Зато, нагласио је, ми истичемо учење Григорија Паламе у току ове недеље Великога поста, јер је његово учење иако сложено, једноставно – које без Духа Светога не можемо разумети;

,, У овој ситуацији на КИМ, немајући шта да кажемо против свемогућства наводнога светскога – ми по угледу на Свете Оце и Григорија Паламу претпостављамо свемогућство светско, свемогућством Божијем које је причасно и разара сваку обману људску. !“ – поучио је прота у подгоричком храму, закључујући своје обраћање.

Потом су сви они коју су се припремали за примање Свете тајне причешћа, приступили Светој чаши.

Затим је одржан час веронауке код протинице Надице Радовић.

У Светогеоргијевском Дому одржана је прва редовна седница Епархијског савета и Епархијског Управног одбора Митрополије црногорско-приморске, којом је председавао Његово Високопреосвештенство, Митрополит црногорско-приморски, г-дин Јоаникије.

Елза Бибић

Фото/видео: Дарко Радуновић

Pin It on Pinterest

Share This