Select Page

У позоришној сали Културног центра Требиње приређен је други, од три вечерња разговора сјећања на владику Атанасија, под називом „Христос земља Живих“, на којем су говорили: Игуман манастира Симонопетре – Јелисеј, отац Атанасије Циаусис и архиепископ катарски – Макарије, а као преводилац монахиња Амфилохија из манастира Ормилија.

Игуман манастира Симонопетре – Јелисеј осврнуо се на вријеме са почетка шездесетих година прошлог вијека и студирања у Грчкој, када је упознао владику Атанасија.

„Сви мо га веома брзо завољели, јер долазак његов у Грчку за нас је био догађај, донио нам је нешто ново. Много нам се допало што је био необичан, традиционалан, слободан и био дашак неког новог вјетра и зато смо га пратили и слиједили“, истакао је игуман манастира Симонопетре.
Отац Атанасије истакао је да увијек, када се сјећа блаженопочившег умировљеног владику захумско-херцеговачког и приморског Атанасија, као да је то молитва и као да му служи помен.

Архиепископ катарски Макарије казао је да је владику Атанасија упознао када је из Грчке дошао на студије у Београд 1989. године. Како је истакао његова велика срећа и привилегија била је да је на Богословском факултету срео владике Атанасија и Амфилохија.

„Нисам знао ни језик када сам стигао у Београд, али су ме дочекали владика Атанасије и митополит Амфилохије који су били професори и говорили грчки језик. Често сам се дружио са владиком Атанасијем на Богословском факултету, да би ме касније поставио за свог ђакона у банатској епархији“, рекао је Макарије, архиепископ катарски.

Сутра, у суботу, 11. марта, у Саборном храму у Требињу јутрење са парастосом биће служено од 8 часова, а Света архијерејска литургија од 9 часова.

У 17 часова у Музеју Херцеговине биће отворена изложба слика „Слике из поџемља: ликови Достојевског“, а од 18 часова биће одржано и представљање другог тома Монографије наше Епископије „Историја Епархије захумско-херцеговачке и приморске“.

Програм посљедњег дана, али и цјелокупног догађаја, биће закључен трећим разговорним сјећањем „Загрљај Светова“.

Тродневну манифестацију „Сјећање на владику Атанасија“, поводом двије године од његовог упокојења, организују Епархија захумско-херцеговачка и приморска и њена новооснована Задужбина владике Атанасија.

Умировљени епископ захумско-херцеговачки и приморски Атанасије упокојио се 4. марта 2021. године у Требињу.

Извор: Требиње live

Pin It on Pinterest

Share This