Select Page

у Славу Преславне и Преблагословене Владичице наше Богородице и Приснодјеве Марије

Икона Богородице Одигитрије (Путеводитељице) урађена је у техници мозаика, – а припадала је родоначелнику династије Немањића – Св. Симеону Немањи.

У доба првих ктитора, на неком свечаном месту у цркви, можда у неком проскинитару, била је, ради одавања почасти, постављена ова посветна икона манастира Хиландара – Богородица Одигитрија.

Њено име носио је Хиландар од обнове под Немањом и Савом. Морала је, зато, бити набављена чим је црква почела да служи. Урађена је у мозаику, али није велика, као што нису велике ни друге патроналне иконе по светогорским манастирима, ако су изведене мозаичком техником.

Донесена је, свакако, из неког од већих уметничких византијских средишта, пре свега из Цариграда или Солуна, где се неговао мозаички занат. Строгошћу својих црта, озбиљношћу израза и упечатљивим погледом крупних очију, изазивала је поштовање. Богатством употребљеног материјала надмашивала је све остале хиландарске иконе, јер више ниједна, до краја средњег века, није била урађена у мозаику. Верује се да је вероватно пред њом преминуо Симеон Немања (26. фебруара 1199. године), који је пред смрт, по сведочењу Хиландарца Доментијана, затражио да му се донесе икона Богородице како би јој предао свој дух. Најпре је то могао учинити пред овом иконом Богородице Одигитрије, – којој је посветио Хиландар.

Данас ова икона заузима централно место у ризници нове хиландарске библиотеке.

Пред њом се метанише и тражи опроштај за сваки посао који се предузима у овом делу манастира.

Године 1996. направљена је копија Богородице Одигитрије, за потребе Историјског музеја Србије

Молитва

Чудеснија и виша од свих твари, Царице Богородице, Мајко Небескога Цара Христа Бога нашега, Пресвета Путеводитељко Маријо! Услиши нас грешне и недостојне који Те у овај час молимо и пред пречистом иконом Твојом са уздахом и сузама припадамо и умилно Те призивамо: из јаме страсти избави нас, Блага Путеводитељко, од сваке жалости и муке сачувај нас, од напасти, зле клевете и лукавства вражијих, огради нас. Јер Ти можеш, о, Благодатна, не само од свакога зла, људе Твоје сачувати, већ можеш и сваку добродетељ испунити и спасти. Јер сем Тебе, у беди и невољи, друге заштите и топле посреднице пред Сином Твојим, Христом Богом нашим немамо. Умоли Њега Владичице да нас спасе и Царства Небеског удостоји, да спасени Тобом, славимо Тебе и у будућем веку као узрочницу спасења нашега и прославимо Свесвето Име Оца и Сина и Светога Духа, у Тројици слављенога и свепоштованог Бога, у векове векова. Амин.

                                                              приредила: Елза Бибић

                                                              превод с руског: О.Б.  

Pin It on Pinterest

Share This