Select Page

На недељу о блудном сину, у дану када прослављамо Света Три јерерха: Василија Великог, Јована Златоуста и Григорија Богослова – служена је Света Литургија у подгоричком храму Светог Ђорђа.

Светим евхаристијским сабрањем началствовао је протојереј Мирчета Шљиванчанин старешина Цркве, уз саслужење протојереја-ставрофора Милете Кљајевића, протојереја Јована Радовића, ђакона Луке Павићевића и молитвено учешће проте Милуна Фемића и проте Драгана Станишића.

На литургијске возгласе одговарао је хор Светосавник, предвођен, хоровођом, Ратком Вујачић.

Након прочитаног јеванђелског зачала, словом поуке сабранима у храму Господњем, обратио се началствујући свештенослужитељ, прота Шљиванчанин, говорећи о припреми за Велики, Часни пост – којим нам Црква предочава, причом о блудном сину.

,, Ова прича нас подсећа са каквим расположењем и које вриједности треба да његујемо, ако хоћемо да будемо хришћани и да идемо према Васкрсењу Христовоме !“ –указао је прота и додао да нам она такође говори о величини Љубави Божије али и о важности покајања – Јер наљепши цвијет људскога поштења је покајање, како то наш народ говори, истакао је о. Мирчета.

Појаснио је затим да ову причу може свако од нас да сагледа у свом животу.

,, Често својим умом, мислима, дјелом и бићем – одлутамо од Бога, заборавимо Љубав Очеву (умислимо да смо неко и нешто), па дарове Божије који су нам дати – сматрамо својим и желимо да се отиснемо и од Бога и ближњих, у својој самозаљубљености, умишљености, самозагледаности у себе – мислећи да смо најбољи, најпаметнији и да ћемо сами моћи да уређујемо свој живот, без Бога и ближњих !“ – указао је прота, додавши да у самоћи, ако се човек одвоји од извора живота, од свога дома, дома Очевог – ће одлутати, доћи у ову ситуацију, као што је дошао овај блудни син; где ће наше достојанство пасти тако ниско, да ћемо пожелети да једемо оно што су свиње јеле – што нам управо Јеванђеље говори, колики је био његов пад.

Отац је појаснио да нам ова прича, осим тога што нам говори – не само како смо склони паду, гријеху, гордости и самоумишљености – већ да имамо Оца Који Је Љубав, Који нас чека раширених руку, – не питајући нас, ни где смо били ни шта смо радили и зашто Га нисмо слушали.

,, Љубав има то својство, да не тражи своје. То нас поучава данашње Јеванђеље. Управо ова прича нас подсјећа да је време повратка Богу Живоме, Оцу, једни другима, покајању и праштању. !“

Али нас такође ова прича опомиње о другом сину, подвукао је прота  – да можемо и у тој ситуацији да се нађемо, која није добра.

,, Шта је други син учинио ? Кад је видио да му се брат вратио и да му отац прави весеље, он је почео да приговара оцу. Како ти овога твога сина (не каже мога брата), који ти је све просуо, овако данас примаш ? Спремаш гозбу ? А мени, који сам свагда с тобом, никада ниси приредио овакву гозбу ? !“

Шта нам то говори ? – питао је началствујући свештенослужитељ. Одговоривши, да не смијемо да се  нађемо у ситуацији овога другога сина, који је сличан  фарисеју о коме смо читали прошле недеље; који је формално испуњавао обавезе, које му је отац налагао – али суштински, није схватао Љубав Очеву, топлину свога дома.

,, Јер тамо где је љубав, – то својство је такво –  да се радује повратку другога; жели да се умножава; не тражи своје; Бог се радује повратку свакога блуднога сина. !“ – подвукао је прота, рекавши да и ми треба да се радујемо, јер смо и ми блудни синови, који често отпадамо од Бога.

,, Најбољи пример тога су света три Божија угодника – Василије Велики, Јован Златоусти и Григорије Богослов, који су дом Очев прославили – украсивши га својим дјелима – положивши све на Олтар Господњи; те их стога славимо као највеће учитеље, који су прво себе научили у истини Јеванђеља, а затим су могли и друге да уче. Зато их зовемо васељенским учитељима.!“ – појаснио је отац у подгоричком храму, пожелевши да нас њиховим молитвама Господ утврди у правди, истини, истинском Божијем путу.

Потом су сви они који су се припремали – приступили Светој Чаши.

Заједничарење свештенослужитеља и парохијана настављено је у Светогеоргијевском Дому, уз пригодно послужење.

Час веронауке Школе Свети Ђорђе, који води протиница Надица Радовић, одржан је у просторијама црквене општине подгоричке.

Елза Бибић

Фото/Видео: Дарко Радуновић

Pin It on Pinterest

Share This