Select Page

У 33. недељи по Духовима, на дан када прослављамо Светог Марка Ефеског и Макарија Египатског, служена је Света тајна Јелеосвећења у подгоричком храму Св. Ђорђа.

Свету службу совршили су протојереј-ставрофор Драган Станишић, протојереј Јован Радовић и ђакон Лука Павићевић.

За певницом одговарали су појци овог древног храма.

Након помазивања верног народа освећеним јелејем, поучном беседом присутнима обратио се, прота Драган Станишић:

,, Ову службу Јелеосвећења коју је сачинио писац из 10. (в). Свети Атанасије, – ми се већ 1000 година, на њој молимо. !“ – подсјетио је прота, додајући да пошто смо се помазали, испунили молитвама Светих Отаца, треба да приђемо целивамо Свето Јеванђеље, мошти које имамо у храму (Св. Великомученика Ђорђа, Св. Мученице Босиљке Пасијанске, Св, Стефана Троношкога) – тако треба да приђемо и седми пут, да примимо Свето помазање.

,, Треба у себи да се молимо да Бог помогне нашим ближњима и онима за које смо се молили, онима који су болесни, – да их посети Господ Бог, Светитељи Божији а пре свега, Пресвета Богородица !“ – нагласио је отац у подгоричком храму, пожелевши да нам Бог обилно узврати на наш принос у Цркви и награди нас и одушеви – да свагда испуњавамо Вољу Божију, како би долазили у храм Божији, веровали у Њега, све Свете – како би били у заједници са Христом; да чувамо оно што су Оци стекли у Цркви – појаснио је отац, беседећи.

,, Ову службу коју вршимо данас, треба да знамо – да су људи обдарени Богу, сачинили. Из захвалности њима, ми имамо ту благодат и тај благослов пуноће Љубави, како би свагда били здрави, радосни, да верујемо у исцелитељску моћ Христову. На овој служби се такође, просвећујемо и сазнајемо шта је то – душа, вера, слобода, Милост Божија, Дар Божији, награда и радост Божија; јер све то на овој служби добијамо. !“ – подвукао је прота у својој беседи, пожелевши још једном, да нам ова служба буде на здравље, свагда, сада увијек и у вијекове векова.

Елза Бибић

Фото/Видео: Дарко Радуновић

Pin It on Pinterest

Share This