Select Page

Трибина „Ријеч“ УКЦГ организује песничко вече под називом Човече, који на српску земљу ступаш- посвећено песничком памћењу косовског завета.    Мером видовданског јеванђеља и косовском етиком, установљеном у памћењу, – у свести, у бићу, у души – самеравала се  и самерава се и поезија, коју  је започео слепи гуслар, да би се потом продуживала и наставила и током свих борби за слободу, пропојана  продуженим страдалним натпевом, најављено је из УКЦГ.

„Јер за све песнике косовског опедељења, за песму коју усамљени песник исписује у стрепњи „над племеном које обухвата тама“ –  Косово није само територија, Косово је она звезда преодница, оно грдно судилиште, она основа на којој почива кућни темељ, а темељ , а праг, а  основа се не може нити селити нити делити!

Српско песничко и историјско биће, зароњено у бело повесмо вазда живе прошлости, истовремено се кроз страдање и у овим временима, преобразило у чисте песничке облике, у вишесмерни путоказ снаге слова о трајању и снаге постојања у песми.

Уводне речи о Косову, грдном судилишту рећи ће хаџи Љубисав Бјелић Морачанин и Милица Краљ, уредница Трибине „Ријеч“ УКЦГ , а затим ће своје песме говорити чланови УКЦГ“.

Вече ће се одржати у четвртак, 2.фебруара у 19 часова у манастиру Светог Симеона Мироточивог на Немањином граду, ул. Немањића, Предград 31.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This