Select Page

На дан када Православна Црква прославља Светог Саву, првог Архиепископа српског, храм Свете Тројице у аргентинском граду Ресистенцији окитио се позлаћеним крстовима који су постављени на главну куполу и звоник.

Свечани чин је последовао светој Литургији којом је началствовао Преосвећени Епископ буенсоајрески и јужноамерички г. Кирило. Саслуживали су јеромонах Никита, настојатељ манастира Светог Николе у Маћагају, и протојереј Бранко Станишић. У олтару су прислуживали ипођакон Василије Вулековић и чтец Александар Миловић, а за певницом је био г. Федерико Хуан.

– Свети Сава је био царско дете , али се свега одрекао ради Христа кога је заволео од младости своје. Напустивши двор, он се упутио на Свету Гору где се сав предао Господу и где се трудио свим срцем да задобије небеско благо, али га Господ није лишио ни оног земаљског и пролазног. Његови најближи сродници наставили су да владају нашим крајевима и вековима након њега, а он је остао записан у сећању народном као први српски просветитељ и учитељ, један и јединствени Сава Равноапостолни. Због тога и сви ми, деца његова, треба да се трудимо да будемо достојни наследници његови, да служимо Господу онако како је он служио, свим срцем  свом душом, да и овде, у овим крајевима Јужне Америке, сведочимо истину православља свим народима. Није Господ случајно изабрао да баш на овај дан буду подигнути крстови на овом прелепом храму који смо подигли у славу Оца и Сина и Светог Духа, него је ово само још једно сведочанство да је мисија наше Српске Православне Цркве коју је започео блаженопочивши мирополит Амфилохије, а коју ми овде настављамо, дело богоугодно, достојно наших светих предака – беседио је владика Кирило.

Након свете Литургије извршен је чин освећења крстова, а затим су исти подигнути на сводове храма.

Извор: Епархија буенсоајреска и јужноамеричка, СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This