Select Page

На попразништво Светог Саве, у недјељу 29. јануара, у Цркви Светог Архангела Михаила у Завали служена је Света Литургија.

Њу је, у присуству великог броја Пипера из свих села и заселака, служио парох пиперски, јереј Владимир Милуновић.

Након причешћа вјерних, надахнутим словом поуке, сабранима у славу Божију и спомен Светог Саве обратио се отац Владимир.

Говорећи о Светом Сави, он је подсјетио на његов живот, пут и значај за свецијели српски народ.

,,Најмлађи син, племић, по свему је требао да влада земљом, да од свог оца добије један дио власти. Али, то богомудро дијете, у својој раној младости, препознало је истинског Цара и истинску власт, ону вјечну – непролазну“, подсјетио је он.

Према његовим ријечима, Бог нас и наш народ ,,није оставио само на Светом Сави, нашем темељу, већ нам је, у сва времена, слао равноапостолне миљенике своје“.

,,Тако смо ми, у наше вријеме, свједочили једног таквог миљеника и угодника Божијег, блаженог спомена Митрополита Амфилохија, који је вратио достојанство Светом Сави, који је, поново, разгорио ону ватру, љубав и вјеру у Бога. Ону вјеру која је, деценијама, била запретена у нашим братским распра’ма и неслогама“, истакао је парох пиперски.

У свом празнично-надахнутом слову, отац Милуновић је указао и на то да су Митрополит Амфилохије и Свети Сава били много слични.

,,По много чему су слични Свети Сава и Митрополит Амфилохије, а највише по томе што су, на један нов начин, свима нама указали како да, достојно, славимо име Божије“, закључио је парох пиперски, Владимир Милуновић.

По замвоној молитви, као дар и благослов парохије Пиперске, свој окупљеној дјеци подијељени су светосавски пакетићи.

Овогодишњу светосавску бесједу, у име племена пиперског, одржао је појац парохије пиперске и предсједник Пиперског Омладинског Збора Св. Стефан Пиперски, Милован Марковић.

Примијетивши, одмах на почетку, да су велика племена и народи којима Господ Бог, милошћу Својом, за пастире подари велике људе, Марковић је истакао да, ,,ипак, још већа постају, иста та изабрана племена и народи, онда када се чврсто, непоколебљиво и часно држе пута и живота којим греде ови велики људи“.

,,Од блаженог упокојења Светог Саве у Трнову, па све до данашњих дана, o њему је изречено много. Оно што је, пак, специфично јесте да, што се више говори, пише и, уопштено, размишља о њему – схватамо колика је величина у питању, као и да је немогуће о њему све рећи, обујмити сав његов значај, дубину и васељенску ширину његове личности, а не остати недоречен. Јер Божији људи, надахнути Духом Светим, велики су колико и сама васељена зато што их, управо таквим, чини наш Бог, Створитељ свега видљивог и невидљивог“, примијетио је он.

Марковић је нагласио и да живимо у времену у ком је модерно(ст) и саремено(ст) све оно што је, по много чему, противприродно, обезбожено, оскрнављено и развратно.

,,Међутим, овај данашњи сабор, пред овом древном светињом у (сердар) Јолевој Завали, на најбољи начин демистификује ту ‘савременост’ и ‘прогрес’ једним питањем које се, само по себи, намеће: куд ће човјек веће модерности од вјечности за коју нам је, кроз свој подвиг, очи, али и врата, отворио Свети Сава? Не свједоче ли нам, драга браћо и сестре, мошти наших светитеља и живи Свети Сава, овдје с нама и међ’ нама, томе да је бити вјечито модеран, заправо, бити у заједници са Господом и светитељима његовим? Нису ли ове Цркве, грађене у вријеме славних и свехвалних Немањића, символ те обећане вјечности(?)“, нагласио је Марковић.

Он је указао и на то да је најбољи и најисправнији начин прослављања Светог Саве, у ствари, држање и подражавање његових дјела, учења и пута:

,,А то је да, као што нам у Јеванђељу каже Господ: (…) љубите једни друге (Јн. 13, 34).“

Програм је настављен Жичком бесједом о правој вјери Светог Саве, коју је прочитао Александар Нововић, апсолвент Православног Богословског Факултета (ПБФ) у Београду. Недуго затим услиједило је и рецитовање стихова пјесама, посвећених првом српском архиепископу, које су приредили ученица Миа Милуновић, пјесник Павић Радовић и Радомир Рашо Живковић.

Надахнут свим реченим и учињеним, претходно затраживши благослов пароха пиперског за ријеч, свим сабранима се, такође, обратио и Срђа Лазаревић. Он се, у свом кратком излагању, поред Светог Саве, опоменуо и сердар Јола и дуга који Пипери имају према ,,шљемену“ и огњишту његовом, а које се налази одмах испод Цркве у Завали.

Овај Светосавски сабор у Пиперима, струнама гусала, уљепшао је и гуслар, Миљан Живковић, пјесмама о славним прегнућима народа овог краја.

Ивана Ана Радичевић

Pin It on Pinterest

Share This