Select Page

На 33. недељу по Духовима, у дану када прослављамо Часне Вериге Апостола Петра – служена је Света Литургија у подгоричком храму Св. Ђорђа.

Светим евхаристијским сабрањем началствовао је протојереј-ставрофор Драган Станишић уз саслужење протојереја-ставрофора Гојка Перовића, архијерејског намесника подгоричко-колашинског и протојереја-ставрофора Милете Кљајевића; док је молитвено учествовао прота, Јован Радовић.

На литургијске возгласе одговарали су полазници Школе појања Свети Ђорђе, руковођени протојерејем Јованом Радовићем.

Након прочитаног јеванђелског зачала, словом поуке сабранима у храму Господњем, обратио се началствујући свештенослужитељ, прота Станишић, подсећајући на одломак који се пева током освећења домова, једном или више пута годишње:

,, Спаси Господе народ свој и благослови наслеђе своје и православноме роду нашему, даруј победу над непријатељима и сачувај народ свој.!“

Прота је закључио да су у времену Светога Саве, свештенослужитељи сигурно били најуваженији у друштву, додајући  да је врло вероватно, он, од малена слушао Свето Јеванђеље и да га је то надахнуло да учини, све оно у животу што је постигао – и  да се сав посвети Господу.

,, Његова Бесједа о правој вјери, представља најдубљи спис у свом нашем наслеђу. Он у њој објављује како све потиче од саме Свете Тројице, што је назвао Домостројем Оца и Сина и Светога Духа, указујући да је тај Домострој савршен у личности Господа Исуса Христа. !“ – подвукао је прота Станишић.

Потом је указао да је пре Оваплоћења Христовога сав Домострој опстајао захваљујући неком уређењу, које потиче од људи; али од времена Новога Завета, видимо, како све зависи од, тог – личнога односа. И да је савршенство наших односа не у неком закону (иако је и то важно) већ да се пуноћа љубави, објављује кроз лични однос, изнад свега кроз Господа Бога – према нама.

Такође, прота је указао на чињеницу да смо претходних дана на Светосавским Академијама чули, како треба да прослављамо Светога Саву; али да недостаје то, да кажемо – како Свети Сава нас види, како он од нас очекује да будемо личности налик Исусу Христу – јер, то је смисао наше вјере – да се уподобимо савршеном Домостроју, подвукао је отац,  рекавши да се он изражава кроз Цркву Христову, која Је савршени Домострој Личности Христове.

Затим је подсетио да смо данас чули причу о маломе Закхеју – који је хтео да види Исуса Христа и како га је Господ удостојио да уђе у дом његов.

,, И Свети Сава је слушајући сличне Јеванђелске приче, одлучио да напусти своју породицу, да све претпостави – ономе што је Домострој. И није то никакво чудо јер шта би од дочекао, да је остао у свом дому ?  – упитао је прота Станишић, – да се бори са својом браћом, за столицу краљевску ?

,, Али он је био просвећен Богом и одушевљен овим Домостројем, још од дјетињства, између горега и бољега – те је изабрао, боље. Тим својим кораком нас учи, да тим поступком треба да смо као и он, – да претпоставимо то метежно, свадљиво – Домостроју, Господу нашему Исусу Христу. !“ – указао је отац у подгоричком храму, и додао да сваки пут кад се суздржимо да узмемо од браће више – ми имамо посету Светога Саве.

,, Зато је он значајан, не само код нас, већ и у цијелом хришћанском свијету, као личност која је изабрала боље; што је имало великога одјека у његовој обитељи, сродницима и у васколиком потомству српском !“ – подвукао је отац, пожелевши на крају свога обраћања да Господ Бог да, да молитвама Светога Саве – стишамо свагда своје страсти и да као и он изнад свега, се обогатимо оним Домостројем, оном личношћу, савршенога Господа Исуса Христа.

Потом су свештенослужитељи приступили благосиљању и ломљењу славских колача, данашњим славарима.

Заједничарење свештенослужитеља и парохијана, настављено је у Светогеоргијевском Дому, уз пригодно послужење.

Елза Бибић

Фото/Видео: Дарко Радуновић

Pin It on Pinterest

Share This