Select Page

Незалазна је и нетрулежна свјетлост славе Светог Саве, рекао је вечерас Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије у поздравном слову на традиционалној светосавској академији у Колашину

„Он је прво себе оспособио Божанским врлинама, обукао се у благодат Светога Духа још као светогорски хиландарски подвижник. А када је примио и благодат архијерејске хиротоније, апостолску благодат, онда се вратио своме отачаству. Он који је био напустио овај свијет и своју отаџбину, вратио се своме народу да га просвети памћењем Божјим, да га сједини са Христом, да га духовно и културно утемељи, да постави највећи стандард идентитета кроз културу, духовност и стваралаштво“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Свети Сава је имао од Бога дар да ствара, додао је Владика Јоаникије.

„Све што је започео, све је имало благослов да расте, да напредује, да цвјета и да постане неуништиво. Од Светог Саве па до дана данашњега српски народ ствара. И стварао је чак не само у доба Немањића, у доба слободе, у доба славе него и у доба ропства“, казао је он и додао да је немањићки манастир Морача једна од највидљивијих слика тога вјековног стваралаштва.

По његовим ријечима тамо видимо шта је светосавско наслеђе и што се тиче архитектуре, сликарства и писмености., и нашег континуитета и идентитета.

„А то свједоче и оне предивне фреске Светога Саве, Симеона и осталих Немањића и светих српских архиепископа и патријараха све до новог лика Патријарха Гаврила Дожића, те велике личности које се увијек треба сјетити, којега је поставио Митрополит Амфилохије“, рекао је Владика.

И као што се Митрополит Амфилохије сјећао и истицао врлине Патријарха Гаврила, казао је Митрополит Јоаникије, тако ћемо, ако Бог да, и ми заједно са Општином Колашин подићи спомен обиљежје нашем блаженопочившем Митрополиту Амфилохију.

„Он је у много чему подобан Светоме Сави. Дух Светога Саве је дјеловао преко њега“, казао је Митрополит Јоаникије честитајући Колашинцима празник.

Светосавску бесједу изговорио је проф. др Јово Медојевић, а у умјетником дијелу програма наступио је никшићки Хор „Преподобна мати Ангелина Српска“ под управом госпође Ане Бојић, дјеца с вјеронауке прицркви Светог Димитрија, КУД „Мијат Машковић“ и народни гуслар Стеван Вујачић.

И вечерас су након академије у Колашину, као и након свих овогодишњих светосавских академија у Митрополији црногорско-приморској, прикупљани добротворни прилози за фонд предстојатеља Украјинске православне цркве Митрополита кијевског г. Онуфрија.

Радосав Рајо Војиновић

 

Pin It on Pinterest

Share This