Izaberite stranicu

14./27. јануара 2023. године у Храму Преподобног Саве Освећеног на Савини служена је саборна Божанствена Литургија. Сабрањем је началствовао јеромонах Макарије Савински, игуман ове свете обитељи, а саслуживали су му протопрезвитери Никола Тодоровић и Владан Пантелић, јереји Зоран Миљанић и Обрен Шарић и ђакон Ненад Ковач, сабраћа ЦО Топаљско-херцегновске и парохије кумборске.
Богослужбеном благољепију допринијели су многи црквенослужитељи, међу којима Српско пјевачко друштво ,,Свети Сава” из Херцег Новог, које прославља свој 91. рођендан, као и појци и чтечеви ЦО Топаљско-херцегновске.
У литургијском сабрању учествовао је велики број вјерника и дјеце, а молитвено је био присутан и старјешина храма, протопрезвитер-ставрофор Обрен Јовановић, архијерејски намјесник херцегновски.

По причешћу Пресветим Тајнама и заамвоној молитви, извршен је опход око храма са благосиљањем славских дарова храма, СПД ,,Свети Сава”, као и многобројних свечара.

Након отпуста, у празничној бесједи, јеромонах Макарије говорио је о Светом Сави и истакао да је најважније у животу да схватимо када размишљамо и прослављамо Светог Саву да је он био човјек Божији.

-Свети Сава својим животом и житијем које је написао показао је којим путем треба да идемо би достигли до Бога. Тај пут се не мијења никада. Треба да изучавамо и проучавамо Светог Саву, не само као онога који је оснивао школе и дао најдубљу просвјету, него као човјека у којег се уселио Бог и који је дејствовао у његовом животу, казао је у бесједи игуман Макарије.

Након бесједе оца Макарија, народу се обратио о. Обрен, старјешина храма. Свети Сава је слава свих нас, а поготово наше дјеце, то је школска слава, како је казао архијерејски намјесник Обрен Јовановић.

-Дјецо нека вам је срећна слава, да увјек овдје долазите и нека вас Свети Сава чува. Да будете добри ђаци, да слушате своје родитеље, учитеље и професоре и постанете најбољи Светосавци, најбољи људи, који носе љубав, благослов и мир, казао је Јовановић и честитао хору Свети Сава 91 годину постојања.

У дјечијем програму учестовали су полазници школе вјеронауке при ЦО Топаљско-херцегновској и Пјевачка група Преподобна Касија Констатинопољска.

Вечерас у Дворани „Парк“ у 19 сати биће одржана Светосавска академија. У програму учествују хорови ,,Свети Сава” из Херцег Новог, ,,Свети Василије Острошки” из Кумбора и ,,Рождество” из Бијеле, школе вјеронауке при храмовима на Топлој и Сушћепану, КУД Слога и Пјевачка група Касија Константинопољска. СПКД ,,Просвјета” додијелиће награду за животно дјело учитељици у Основној школи Милан Вуковић Бранки Милошевић. Бесједиће игуман манастира Савина, јеромонах Макарије.

текст: ч.Ђ.П, РТХН
фото: Василиса Симовић и ч.Ђ.П.

 

Pin It on Pinterest

Share This