Izaberite stranicu

Прослављење првог Архиепископа и Просветитеља српскога рода – литургијски је прослављено у подгоричкој Цркви Св. Ђорђа.

Светим Богослужењем началствовао је протојереј Јован Радовић уз саслужење протојереја Мирчете Шљиванчанина старешине Цркве, протојереја-ставрофора Милете Кљајевића, протојереја-ставрофора Драгана Станишића и ђакона Луке Павићевића.

На литургијске возгласе одговарао је хор Свети Сава, руковођен хоровођом и вероучитељицом Снежаном Поповић.

Након прочитаног јеванђелског зачала, словом поуке сабранима у храму Господњем обратио се, началствујући свештенослужитељ, прота Радовић, честитају славу присутнима, отац је подсјетио на  житије Светога Саве:

,, Родивши се у Расу и примивши најбоље образовање онога времена – од младих дана је презрео богатство царскога двора. У својој 17 години отишао је на Свету Гору, на извор православља и духовности, где проводи 16-17 година !“ – указао је отац.

Поручивши да је за то време Свети Сава акумулирао огромну духовну енергију, која му је била потребна по Промислу Божијем – за величанствено дјело, које га је чекало у овоме народу.

У неповољним политичким и личним проблемима ( латини у Цариграду, свађа између браће, Стефана и Вукана,) – они позивају Светог Саву да дође и измири браћу и да донесе мир у земљу – казао је прота Радовић, додавши да се Сава тешка срца враћа у свој народ.

Код Доментијана пише: ,, Ја дођох ради вас, својих саплеменика и  оставих своју милу и драгу ппустињу а дођох, ни због чега другога, него да спасем душе ваше и помогнем у спасењу; али спасавајући ваше ја презрех своје спасење.!“

Отац Јован је указао да се никада није десило да отац и син, оба Светитеља, створе – државу и Цркву.

,, То је јединствен случај у европској цивилизацији, да Немања ствара српску државу а Сава самосталну Српску Цркву. Отац рађа сина тјелесно а син рађа оца духовно. !“ – подвукао је прота на Савиндан.

Тада долази до измирења браће; где Сава као игуман Студенички проводи 10 г. у Расу и креће међу свој народ, од села до села… од породице до породице и просвећује их – светлошћу Јеванђеља Христовога, нагласио је.

,, У Црној Гори има доста топонима – почевши од Савиног Кука, па преко Савинога извора, Савине главице, Савинога лука, Савинова почивала па до манастира Савине – и свих осталих врлети којима је пролазио и долазио свом народу. !“ – додајући да је као медоносна пчела, од мудрости, права, културе, знања и умећа Византије и Свете Горе, скупио у својој личности, донео као у саћу, свом народу, мед, – до тада непросвећеном народу, који је сујеверно живио.

Највеће што је Сава учинио, подвукао је прота, је – стварање независне, самосталне Цркве; указујући да је будући светитељ направио своме народу, један брод у коме ће се спасавати.

Потом је Светородна лоза Немањића 300 година владала, помињући Саву, његову мисију, жртву учињењу за свој народ, где чак и  Стефан Дечански и Свети краљ Милутин говоре – да осјећају мистичну Савину помоћ у својим подухватима – подвукао је прота у својој беседи.

,, По Савиној смрти у Трнову, видимо један успон и величанствену државу немањићку, на оним темељима који је Сава поставио!“ – нагласио је отац и додао да је Немањићка слава и величина трајала до 300 година да би после, наш народ пао у турско ропство које је трајало 500 година; подвукавши да тај народ не би опстао, – да није био задојен Савиним духом.

,, Јер утемељивши Христа Бога у срцима свога народа, он је успео да издржи 500 г. под турским ропством. И хвала Богу и данас живи народ српски од духовног наслеђа Светог Саве. !“- указао је отац.

Те је позвао да се помолимо сви Светоме Сави да измири све завађене, да збратими разбраћене, да невјерне приведе ка вјери, да вјерне још више утврди у вјери – а највише да се помолимо за нашу браћу на КИМ, који су поново на жеравичној раскрсници; јер, како је појаснио прота – и Лазарева жртва је утемељена на Савином завјету.

,, Дај Боже да Свети Сава руководи Српском Црквом у временима која нам далазе, да нас спроведе између Сциле и Харибде, Истока и Запада  – како би нас довео у Царство Небеско, научени њиме. !“

Благо мајци која Саву роди и Србима док их Сава води.! – поручио је началствујући свештенослужитељ у подгоричком храму.

Потом су сви они који су се припремали постом и молитвом – приступили Светој Чаши.

Затим су свештенослужитељи овог храма приступили благосиљању и ломљењу славских колача бројним  славарима, међу којима је хор Свети Сава, под руководством Снежане Поповић, који дуги низ година дјелује при Цркви Светог Ђорђа.

Поводом Савиндана изведен је културно-уметничи програм, за који се побринула протиница Надица Радовић, у извођењу полазника Школе веронауке Свети Ђорђе – песмама и рецитацијама.

Свештенослужитељи су том приликом деци поделили Светосавске пакетиће.

У Светогеоргијевском дому настављено је заједничарење свештенослужитеља и парохијана, пригодним послужењем.

Елза Бибић

Фото/Видео: Дарко Радуновић

Pin It on Pinterest

Share This