Izaberite stranicu
Храм Светог Саве у Морињу, у срцу Боке Которске, прославио је своју славу. У навечерје празника, вечерњим богослужењем началствовао је архимандрит Макарије, игуман манастира Савина, уз саслужење протојереја-ставрофора оца Момчила Глоговца, пароха рисанског, синђела Илије и јерођакона Марка, сабраће манастира Савина.
За пјевницом су појали протојереј Небојша Вуловић и јереј Драгомир Видаковић.
Свечаном богослужењу присуствовали су: господин Небојша Илић, директор секретаријата за финансије Општине Котор, Марина Ћировић, директорка О.Ш. Вељко Дробњаковић у Рисну и господин Шпиро Вуловић, предсједник МЗ Морињ уз присуство великог броја народа из Мориња и околине.
Након богослужења и благосиљања петохлебнице, вјернима се обратио отац Макарије истакавши да је Господ израиљском народу подарио Пророка Мојсија да га води у обећану земљу, а нашем народу Светог Саву да нас уведе у вјечни живот.
Након богослужења, уследио је програм најмлађих морињана и њихових другара из сусједних мјеста, а народу је приближен лик Крила Милановића, морињског добротвора, који је Морињу подарио школу и оставио аманет да се на Савиндан њему служи парастос.
На сам дан празника, светом Литургијом началствовао је протојереј Небојша Вуловић, парох јошички уз саслужење протојереја Шпира Живковића, пароха морињског и синђела Илије и јерођакона Марка, сабраће манастира Савина.
Након Литургије, вјернима се обратио отац Небојша, истакавши како је и он дијете овог светог храма.
“У овом светом храму, који вјекове броји, помолили смо се Господу за обиље сваког добра. Господ, који свако срце, па и оно најскамењеније одледи, нашем народу подарио је ово дивно дијете, малог принца Растка, који је сва своја блага оставио и своје уточиште нашао у Господу, на Светој Гори.”
Након свете Литургије, преломљен је славски колач и осврћено жито, а потом се литургијска радост наставила у парохијском дому.
Јовица Вукасовић

Pin It on Pinterest

Share This