Izaberite stranicu

У цркви Св. Николе, уз причешће бројних вјерника и резање славског колача, данас је литургијски прослављен Савиндан, слава хора Српског пјевачког друштва Јединство (1839) Котор.

Литургију је служио архијерејски намјесник которско-тиватски, парох которски, протојереј Немања Кривокапић са свештенством, а затим је подмладак „Јединства“ традиционално испред цркве отпјевао Салгетијеву (которску) химну Светом Сави “О српска млада невина чеда”, дочекавши на тај начин Градску музика Котор.

Након што је Градска музика одсвирала Светосавску химну обратио се протојереј Мијајло Бацковић, секретар епископа будимљанско-никшићког Методија.

“Диван је Бог у Светима својим. Диван је и овај храм и овај дан у коме прослављамо наше заједничке светитеље у овом граду, симболу хришћанства. Дивна су и ова наша дјеца која, како њихов слоган каже, пјевају срцем – „Пјесмом срцу, а срцем роду“. Дивни су и звуци наше Градске музике која традиционално поздравља Савиндан Химном Светог Саве. Све ово је дивно. Али да би све ово било тако дивно и да би ми сви данас имали ово што имамо, битно је што је Бог дао Светитеља и кроз њих послао љубав. Та ријеч највећа, најзначајнија од свих књига написаних, та ријеч која спаја и прожима све, па и наш данашњи дан, љубав. Она повезује и она нас позива, не на суживот, како то многи данас воле да кажу, поготово политичари, него на живот. Господ позива на живот. Све што је поред, уз, мимо или полу, па макар био и живот, то није оно на шта нас Господ позива. Господ нас позива да живимо јер ми сви на овом тргу плодови смо једног стабла на различитим гранама, али из истог коријена. И зато не можемо да суживотујемо са неким, него са неким да живимо. Да живимо у љубави Христовој, као што то каже Химна Светог Саве”, казао је о. Мијајло.

Подсјетио је да је „древни град которски прожет и проткан Немањићима”. “У њихово вријеме овај град постао је најзначајнија трговачка лука, највише напредовао и тада био слободан. Немањићи и Свети Сава прожети су кроз овај град и нити може Котор без Немањића, нити Немањићи могу да се споје без Светога Саве и Немањића у овај град. Прву Зетску епископију није баш случајно у близини овога града поставио Свети Сава. Он је заједнички именитељ свих нас. Свети Сава је име у коме ћемо се сви ми на овоме тргу пронаћи ма како себе сматрали национално, вјерски и како себе гледали. Зато Химна Светог Саве коју сте чули и ови дивни гласови наше дјеце и дивни звуци Градске музике позивају управо и само на једно – на живот, а живот је могућ само ако је у његовим темељима љубав.

Свима честитам данашњи празник и празник Светог Трифуна. Данашње присуство испред овог храма и на овом тргу показује да разлике у календарима нису границе међу људима, да не постоје границе ако је у нама и међу нама љубав. Зато нека је наздравље Свети Трифун, Свети Сава и сви наши дивни светитељи који су нас данас овдје окупили под сводом овог дивног царског града”, поручио је о. Мијајло.

Чланови Градске музике и Бокешке морнарице, чији је дио одреда такође присуствовао свечаности испред цркве, традиционално су послужени, да би затим заједно са грађанима и грађанкама поздравила почетак Трипунданских свечаности испред катедрале.

Дјеци су уручени поклони.

Прослави Савиндана присуствовали су и предсједник Владе Црне Горе Дритан Абазовић, предсједник Општине Котор Владимир Јокић, предсједница Скупштине општине Маја Мршуља, потпредсједник Општине Котор Синиша Ковачевић.

Данас на Савиндан у цркви Св. Петра Цетињског на Прчању у 16 часова је Вечерње и Дјечија академија.

У цркви Светог Николе у 18 часова такође ће се служити Вечерње уз Дјечију академију.

Слава СПД „Јединство“ у ризници је 20 часова.

СПЦО Котор

Фото: Андреа Шеваљевић

 

Pin It on Pinterest

Share This