Select Page

Свети Сава је ради Бога, ради имена Божјега и Његове славе напустио овај свијет, своју отаџбину, свој родитељски дом и цијело своје биће посветио Богу, казао је вечерас на светосавској академији у Будви Митрополит црногорско-приморски господин Јоаникије.

„Своју душу, своје срце, свој ум и своје тијело ставио је у службу Бога живога и на такав начин, подвизавајући се строго на Светој Гори Атонској, достигао такав степен врлина и духовности да је постао сасуд благодати Светога Духа, орган Светога Духа и ријечи Божије и удостојио се да постане први српски архиепископ“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Његово напуштање родитељског дома и отаџбине, нагласио је Владика, било је по Божијем промислу.

„Он се вратио своме отачаству као апостол Христов који је имао дужност да устроји самосталну Жичку архиепископију – аутокефалну Српску православну цркву. И као што се на Светој Гори подвизавао и служио Богу, тако је као први архиепископ и архипастир духовно напасао, просвећивао, хранио, опредјељивао свој народ да се потпуно с њиме сјединио. Свој народ је препородио Духом Светим, Божјом милошћу и Божјом свјетлошћу, Божанским љепотама“, рекао је он.

Тиме је Свети Сава наш род увео у породицу просвећених европских народа, са пуним достојанством и у заједницу Светих Божјих Цркава, додао је Владика Јоаникије.

Казао је да основање Жичке архиепископије и добијање аутокефалности није било одвајање од било кога него ступање у заједницу са осталим Православним црквама у пуном достојанству.

„Он је признат и уважен од свих Цркава као равноапостолни српски просветитељ васељенског духа и ширине, а тиме и његов народ признат и поштован преко њега од свих. И тако је до дана данашњег. Он се сјединио са својим народом, ушао у његову душу. А када су његове свете мошти спаљене, показало се да је то била нова жртва Светога Саве – да се он сједини са свима, нарочито са онима који страдају, чији се домови пале, што и данас видимо да се догађа на Косову и Метохији са прогоњенима и стријељанима, понижаванима и убијанима“, рекао је Митрополит Јоаникије.

Рекао је да вјерујемо у небеско заступништво Светог Саве да ће и у наше дане као и раније заштитити свој народ, нарочито на Косову и Метохији.

„Као што је сишао с неба у наше дане и предводио наше величанствене литије и довео нас у мирну луку те смо заштитили своје светиње, своје име, своју историју и свој идентитет“, поручио је Митрополит Јоаникије.

Светосавску бесједу произнио је проф. др Александар Јерков.

Он је рекао да нас уопште не би било без Светог Саве и његове идеје.

„То све друге који нису ми понекад мучи. То је терет са којим треба изаћи на свет да то сачувамо и одржимо. У томе ја видим један узвишени идеал да збиља пронађемо оно што човека чини човеком. Видим у томе философију хришћанства, њено највише остварење у историјској реализацији“, рекао је професор Јерков.

У умјетничком дијелу програма учествовали су солисткиња Кристина Ивановић. глумац Павле Илић, гуслар Милан Марковић, Дјечји црквени хор „Златица“, Црквени хор „Свети Јевстатије Превлачки“, Милица Радовић и дјеца полазници школа вјеронауке.

Радосав Рајо Војиновић

Фото_ Жељко Драшковић

 

 

Pin It on Pinterest

Share This