Select Page

У оквиру вјеронаука за одрасле „Добротољубље“ у Светогеоргијевском дому у Подгорици, синоћ, 18. јануара, предавање на тему „Чин великог водоосвећења на Свето Богојављење“, одржао је о. Драган Станишић – Црква Светог Ђорђа под Горицом, парохија Ново-варошка

Сажетак: Крстовданска и  Богојављенска водица  захватају се у храму послије Великог водоосвећења којем, наравно, претходи Света литургија. Када се свештеници и народ причесте, послије заамвоне молитве врши се чин освећења воде у спомен Христовог крштења на Јордану од Јована Крститеља.  Ако је освећење на ријеци – текућој води или стајаћој, језеру или мору, свештенослужитељи прилазе и пјевају тропар Глас Господњи на водама

У овом тропару позивају се сви да приступе и приме Духа премудрости, Духа разума, Духа страха Божијега. Подсјећа се, у наставку, да се на празник Богојављења освећује природа вода, јер је Христос дошао да прими крштење из Претечеве руке, дошао је у обличју слуге. Кад су то видјеле, воде се уплашише и уздрхта Претеча говорећи: Освети мене и воде Спаситељу, који узимаш гријех свијета.

Послије пјевања тропара, читају се  одломци из пророштава Исаијиних (Ис. 35, 1-10, 55, 1-13, 12, 3-6). У првом пророштву се најављује спасење и јављање Славе и красоте Божије. Тада ће се, каже пророк, отворити очи слијепима, и уши глухима и језик нијемога пјеваће и вјечна ће радост бити над главама њиховим, добиће радост и весеље, а жалост и уздисање бјежаће. У другом пророштву (одјељку)  позивају се сви који су год жедни да дођу на воду да учини са њима Бог завјет вјечан. Каже: Нека безбожник остави свој пут и неправедник мисли своје; и нека се врати ка Господу. У трећем читању пророштва чујемо како ће се са радошћу захватати вода са извора спасења и како ћемо хвалити Господа јављајући по народима дјела Његова. Послије Исаије пророка, слушамо прокимен пред читање апостолске посланице: Господ је просветљење моје, и Спаситељ мој, кога ћу се бојати? У посланици апостола Павла Коринћанима помиње се пророк Мојсије и подсјећа како је превео народ преко Црвеног мора уз помоћ стијене која их је слиједила, а та стијена бјеше Христос. Чин Великог водоосвећења садржи и јеванђелски опис Богојављења. Апостол и јеванђелист Марко  наводи како у вријеме оно дође Исус и крсти га Јован у Јордану. И одмах излазећи из воде видје небеса гдје се отварају и Дух као голуб силази на њега. И глас дође с неба: Ти си Син мој љубљени који је по мојој вољи.

Послије читања Јеванђеља имамо молитвено обраћање да се освети вода силом и дејством и силаском Светога Духа, да очистилачко дејство надсуштаствене Тројице сиђе на воду да се силом и дејством Светога Духа дарује води благодат искупљења и благослов Јордана, да сатремо сатану под ноге наше и да уништимо сваку злу замисао уперену против нас и да нас учини достојнима обећаних блага.  Пијући ову воду молимо да се испунимо освећењем неодузимљивим и да вода ова одгони од нас сваки насртај видљивих и невидљивих непријатеља. Да свима вода ова  који је  са вјером  захватају и узимају ради освећења домова буде на очишћење  душа и тијела. Чин Великог водоосвећења карактеристичан је по велегласном усклику: ВЕЛИКИ СИ, ГОСПОДЕ, И ЧУДЕСНА СУ ДЈЕЛА ТВОЈА, И НИКАКВА РИЈЕЧ НИЈЕ У СТАЊУ ДА ОПЈЕВА ЧУДЕСА ТВОЈА. Послије тога имамо молитву у којој исповиједамо благодат, проповиједамо самилост и славословимо  Господу: Ти си Јорданску воду осветио, пославши с неба Светога Духа Твог, и размрскао главе змија које су се тамо гнијездиле. Најважнији моменат Водоосвећења је  када се врши призив Духа Светога да Господ освети воду. То се говори три пута. Ти сам човјекољубиви Царе, дођи и сада силаском Светога Духа Твог освети воду ову. Та вода , кааже се у наставку, да буде неприступачна  противничким силама, испуњена анђелске моћи и на сваку благовремену корист. Да свима који је додирују, и који пију од ње, који се помазују њоме  буде на освећење, здравље, очишћење и благослов. Најсвечанији дио службе Великог водоосвећења је пјевање тропара који гласи: Када си се Ти, Господе, крштавао у Јордану, показало се поклоњење Тројице. Јер глас Родитеља сведочаше за Тебе, називајући Те љубљеним Сином; а Дух у виду голуба, потврђиваше истинитост ријечи. Христе Боже, Који си се јавио, и свијет просветио, слава Теби. Послије  пјевања тропара  упућује се позив вјернима, ријечима: Захватимо воду, браћо, с весељем, јер се онима који је с вјером захватају невидљиво дарује благодат Духа, од Христа Бога и Спаса душа наших.  Док вјерни захватају воду чита се Псалам 34 у којем чујемо  позив да величамо Бога и захваљујемо Му. На крају Псалма наводи се да је страшно лице Госпдње за оне који чине зло. Много невоља има праведник, али од свих избавља га Господ.

о. Д. С.

 

Pin It on Pinterest

Share This