Select Page

У част Славне Владичице наше Богородице и Приснодјеве Марије

На овој старој Богородичиној икони невеликих димензија стоји натпис који сведочи да је она дар манастиру на Светој Гори, (Григоријату) благочестиве владарке Молдавије – Марије Палеолог.

Ову икону поштују и славе у овом манастиру, јер је у два страшна пожара остала неоштећена. Нарочито први пожар, који је захватио манастир 30. новембра 1761. године, био је толико катастрофалан, да су манастирска здања изгорела скоро до темеља.

Као датум прослављења иконе узет је датум у коме се десио чудесни догађај, дакле, 30. 11. по новом, односно 17. 11. по старом календару.

Чуда

Пред овом иконом се моле за спасење људства и имовине приликом ватрених стихија.

Изображење

Чудотворна икона Григоријатска, Свевладарка – Несагорива тип је иконе Одигитрије, на којој је Дјева Марија допојасно приказана како у наручују носи Спаситеља Света – Сина и Бога свога.

Док Богомладенац десном руком благосиља, у левој руци носи свитак. Приснодјева десном руком показује на Њега – као Творца и Саздатеља.

Одежда на Богомајци и Младенцу је сасвим, скромна, без икаквог украшавања. Горња хаљина и мафорион Богомајке је изаткан изједна, тамно црвене боје, боје као крв проливене за живот света. Једино је на Њеном челу и десном рамену, извезено по једно крсно знамење.

Руски монах-путник Барски описује ову свету икону следећим речима: И тамо на левом стубу нађох једну стару икону Пресвете Богородице, не велику, до једног лакта, са позлаћеним венцем и рукама, пред којом непрестано гори сребрно кандило, са следећим натписом на грчком: Дар благочестиве госпе Марије Асанине Палеолог, господарице над Молдавијом и Влашком.

Ова света Богородичина икона дакле, налази се данас у Саборном храму манастира Григоријата, на североисточном стубу леве певнице.

Потпис благочестиве Марије Палеологине не налази се на самој икони, већ на сребрној плочици причвршћеној на дну иконе.

Приређивач: Елза Бибић

Превод са руског: О. Б.

Литература:

Светигора – 22. 11. 2022. г.

Pin It on Pinterest

Share This