Izaberite stranicu

У недељном дану, када наша Света Црква прославља Св. Великомученика Арету и пројављивање благодати са чудотворне иконе Мајке Божије – Свих жалосних Радост, служена је Света Литургија у подгоричком храму Св. Ђорђа.

Светим евхаристијским сабрањем началствовао је протојереј-ставрофор Драган Станишић уз саслужење протојереја Мирчете Шљиванчанина старешине Цркве, јереја Блажа Божовића и ђакона Луке Павићевића.

Након прочитаног јеванђелског зачала словом поуке сабранима у храму Господњем, обратио се началствујући свештенослужитељ, прота Драган Станишић, говорећи о јеванђелској причи о сејачу и сјемену, где нам се у самом Јеванђељу наводи – шта значи та прича.

Чули смо, подвукао је прота Станишић – какво значење ова прича има о Царству Божијем, о Цркви Божијој о доброј и правој земљи.

,, Та добра и права земља – то је Црква Христова и зато Ријеч Божија у њој свагда напредује, чудотвори и животвори – у нашим душама, у свима крштенима. Јер када се каже – земља крај пута, земља обрасла коровом, земља пјесковита… Над свим тим крајевима и епохама, надноси се Дух Божији. !“ – појаснио је отац, додавши да тај Дух Божији нема утицаја, нема пријема – у многим земљама и у многим епохама. Али да у Цркви Божијој, Дух Свети има утицаја, присутан је спасоносно у људима крштенима (зато је значајно да крштавамо своју дјецу), да би они постали Црква Божија, да би постала земља рајска, у којој живи сами Бог, нагласио је прота у својој беседи у подгоричком храму.

,, У Цркви живи сами Бог, сама Света Тројица – Отац, Син и Дух Животворни. Тако и ми, имајући ову службу – имамо то Царство Божије; А Царство Божије је Црква Христова то је већ Тијело Његово – то је већ Оваплоћени Бог, будући вијек, то је већ Други Долазак Христов – велика Тајна Божанског Домостроја. !“ – нагласио је отац, пожелевши да Господ Бог да, да се свагда радујемо, имајући Цркву своју у себи и Царство Божије, свагда.

Потом су сви они који су се молитвом и постом припремали  – приступили Светој Чаши.

Након прочитаних благодарствених молитава, заједничарење свештенослужитеља и парохијана, настављено је у Светогеоргијевском Дому.

Елза Бибић

Фото/Видео. Дарко Радуновић

 

Pin It on Pinterest

Share This