Izaberite stranicu

У суботу и недјељу, 24. И 25. септембра, љета господњег текуће године реализовале су се бројне духовне активности у Аргентини, у далекој провинцији Ћако. Провинција је изузетно позната по бројном становништву црногорског поријекла које из године у годину показује на разне начине да се главни носиоци идентитета једне нације, црква и вјера, нијесу заборавили. Доказ за то су бројне и слава Господу, све чешће манифестације духовног карактера. Треба разумијети да су они скоро сви рођени у Аргентини и да су последње генерације већином крштене у католичкој цркви, али то не спречава већину да управо организацијама овог типа подсјете једни друге на своје истинске коријене и да млађе генерције које надолазе имају од кога научити. То је свакако највећа заслуга нашег блаженопочившег високо преосвећеног митрополита Амфилохија као и његовог Преосвештенства, епископа Буеносиарешког и Јужно и централно америчког, господина Кирила (Бојовића) који је са својим свештенством залужан за обнову великог броја цркава на овим просторима и прије свега повратак обичаја служења свете литургије заједно са другим духовним обредима .

У суботу је јеромонах Никита Вулић у мјесту Ла Монтенегрина одслужио парастос упокојеној Ани Поповић. Обреду је уз чланове породице присуствовало око  тридесетак потомака Црногораца. Након парастоса јеромонах Вулић се обратио присутнима бесједом о важности самог парастоса и чињеници да „мртвих“ нема, већ се заправо душе наших упокојених селе на неко много боље мјесто. Самим тим од великиг значаја су искрене молитва, пост и смирење којима помажемо да наше драге особе које физички нису са нама могу да почивају у царству небеском. Послије надахнуте бесједе, велики број присутних је посјетио просторије клуба „Дурмитор“ гдје су се разгледајући разне историјске  фотографије и култорно историјски материјал посдјећали на почетак колонизације народа из бивше Југославије, у овом случају највећим дијелом из Црне Горе.

Уз срдачне поздраве и диван опроштај од присутник отгац Никита је уз пратњу предједника црквеног комисиона у Маћагаију, годподина Хуана Вулековића, посјетио цркву светог великомученика Ђорђа у омаленом мјесту Ла Тигра. Црква је обновљена прије пар година и за сада се отприлике  једном мјесечно тамо служи света литургија. Први кораци су најтежи, наилази се на највише искушења али све је то лијепо кад се осјећа да је Богу драго, како је истакао јеромонах Вулић присутнима у цркви. Осјећа је жеља да се одржи традиција, поштује култура и никако не забораве своји православни коријени.

Наредног дана, у недјељу, 25. септембра се након свете литургије одржао први „црногорски друштвено – културни скуп“. Идеја организатора овог догађаја је била да се нашим потомцима пренесе основно знање везано за поједине важне дјелове културе и традиције. Присутнима се на почетку обратио господин Александар Миловић, професор на универзитету УНКАУС и професионални кошаркаш који је уједно и водио програм. Он је између осталог говорио о важности оваквих скупова посебно у земљи која је далеко од земље њихових прадједова. Предсједник комисиона, господин Вулековић је пожелио срдачну добродошлицу присутнима изражавајући велику захвалност за одвојено вријеме које су присутни посветили овом догађају. У наставку је јеромонах Вулић, иначе парох цркве светог Николе у Маћагаију одржао предавање о значају гусларских пјесама кроз историју као и самог инструмента. Присутни су били одушевљени чињеницом да су, многи по први пут у животу били у прилици да слушају гуслара уживо. Он је гуслао познату пјесму „Први мегдан сердара Јова“. Дугогодишњи свештеник и особа која је понајвише заслужна за обнову цркава и изградњу храма свете Тројице у Ресистенцији, презвитер Бранко Станишић је говорио и традиционалним црногорским јелима. Није заобишао и бројне историјске чињенице као и рзне географске податке који су људима приближили идеју о разноврсности припреме црногорских јела. Засигурно је пробудио велико интересовање присутних и прије свега сјећања на своје дједове и баке и њихова предња. Поједине особе су прилично емотивно пропратиле завршницу овог дивног излагања свештеника Станишића. У последњем дијелу се говорило о значају општецрногорског збора кроз историју које је прилично сликовито представио присутнима Александар Миловић.  Било је разних питања што потврђује њихово велики интересовање и жељу да науче нешто ново и самим тим настоје да очувају своје коријене колико су у могућности.

Оно што је било посебно интересантно је да су након скупа сви уживали домаћу црногорску храну коју је припремо уважени отац Никита. Госпођа Мариел Вукасовић је направила двије велике торте и уз остале парохијане помогла да све протекне у најбољем могућем реду. Оно што је од изизетног значаја је да се догађаји ове врсте одржавају све чешће и да је интересовање заиста велико. На крају је презвитер Станишић је прочитао захвалницу коју је скупу у писменој форми упутила предсједница црногорског удружења из Лас Брењаса, госпођица Софија Елена Миловић.

Александар Миловић 

 

Pin It on Pinterest

Share This