Izaberite stranicu

Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије освештао је вечерас у Даниловграду звона будућег саборног храма Свете Петке.

Освећење звона Митрополит црногорско-приморски обавио је уз саслужење свештенства Митрополије црногорско-приморске и молитвено учешће великог броја вјерника Даниловграда и других крајева Црне Горе.

Звона су приложили браћа Саша и Миодраг Стојановићи из Дниловграда, а Митрополит Јоаникије их је због тога чина дјелатне љубави према Цркви Христовој одликовао архијерејском граматом.

У бесједи након освећења Владика је рекао да ће се храм Свете Петке у Даниловграду подићи да би и нас подигао и сабрао, објединио у Христу Исусу Господу нашем.

“Данас овдје освештасмо и ова три звона у славу Божју да би њихово звоњење побуђивало срца свих вјерних на молитву, да би их подстицало да долазе на Свету службу Божију, да би их разбуђивало духовно да увијек теже ка врлини, ка добру, да умножавају добро, да умножавају пјесму имену Божјем у срцу своме”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Владика Јоаникије је нагласио да је увишен звук звона, али је још увишенија тиха молитва у срцу свакога хришћанина.

“И она је умилнија ушима Божјим од свега онога што се може чути на земљи. Зато звона и њихов звук само помажу. Али, све што је освећено има Божије, благотворно истинско дејство”, рекао је Владика.

Митрополит Јоаникије је казао да ће храм бити саграђен у догледно вријеме, да је велика радост када градимо храмове, светиње, али да је од храмова важније грађење живе Цркве.

“Највећа наша радост, али и обавеза, јесте када градимо живу Цркву Божију. А жива Црква Боижија су хришћани у заједници са Христом. И када Свете службе вршимо, ми се освећујемо, испуњавамо своје душе сваком врлином. Наш хришћански пут је пут врлине, пут светости, пут спасења, пут извршења Божјих заповијести. Због тога позивам све хришћане, и вас овдје, а ви позовите своје ближње да свака породица, сваки појединац, одрасли, дјевојке и младици и дјеца дођу у петак пред саборни храм у Подгорици на молебан за спас светиње брака и породице”, рекао је он.

Објаснио је да видимо да се јавно, преко одређених структура моћи из свијета овдје проповиједају и промовишу неморал и разврат.

“Према томе, коме је стало до будућности породице, отаџбине, дома, народа свога, коме је стало до предака и потомака  да покажемо који је наш став и које је наше расположење, да осудимо то јавно проповиједање неморала и да штитимо породицу и дјецу”, поручио је Митрополит Јоаникије бурно поздрављен од сабраног вјерног народа.

Радосав Рајо Војиновић

Фото: Жељко Драшковић

Pin It on Pinterest

Share This