Izaberite stranicu

На Бовану Кадића код Даниловграда синоћ је одржна манифестација “На огњишту предака”, гдје су се након 162 године од страшног злочина који је почињен над братством Кадића од стране црногоских власти након убиства књаза Данила Петровића, срели потомци овог страдалног братствва под разним презименима и вјероисповијестима, са разних страна свијета.

Њих је поздравио Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије ријечима да су Кадићи убијани, прогоњени, проклињани, у кам затуцани.

“Али је Божји благослов и благослов Светог Василија Острошкога увијек био са њима. Па иако су прогоњени, они су се још више разгранали, умножоли,.народили… И нијесу се међусобно ни заборавили, ни завадили. И ево, хвала Богу, у спомен њиховога братства, у спомен сјећања на њихову велику историјску патњу и њихове непребројне жртве, они су овдје, умјесто освете, умјесто мржње подигли ову светињу у име братске љубави, у име опроштаја, у име помирења. Они који су највише били онеправдовани и гоњени, они носе и дају мир и братску љубав свима преко овог светога храма и овога дивнога сабора”, рекао је Владика Јоаникије.

Митрополит Јоаникије је одликовао Златним ликом Светог Петра Другог Ловћенског Тајновидца, највишим одликовањем Митрополије црногорско.приморске г. Жарка Павловића Кадића који је најзаслужнији за подизање храма Светог Димитрија и окупљања Кадића на Бовану Кадића код Даниловграда.

Потом је одржана академија на којој су наступили пјесници Матија Бећковић и Благоје Баковић, глумци Александар Дуњић, Небојша Кундачина и Соња Јауковић, народни гуслари Славко Јекнић и Максим Војводић и етно-појац Даница Црногорчевић.

Радосав Рајо Војиновић

Фото: Жељко Драшковић

 

 

Pin It on Pinterest

Share This