Izaberite stranicu

У древном, девет вјекова постојећем манастиру Градиште у Паштровићима на Приморју, молитвено је прослављен празник Рођења Мајке Божје, Светом Литургијом коју је служио архимандрит о. Павле Калањ.

Појали су вјерници сабрани са разних страна који ове последње дане љета проводе под благим сунцем на јадранској обали. Уз домаће Паштровиће, било их је и из Србије, Босне и Македоније, сви уједињени љубављу према Богородици.

Игуман о. Павле је благословио славски колач и бесједио у част празника. Рекао је и ове ријечи поуке “Драга браћо и сестре, све вас миловала Мајка Божја са обе руке, кријепила вас снагом духа и добрим здрављем, испунила срца ваша мајчинском љубављу и управљала стопе ваше на путу до вјечног загрљаја са Христом у Царству небеском!”

Послије богослужења, радост празника настављена је на платоу испред цркве, гдје су сабрани вјерници појали духовне пјесме у част Васкрслога Христа и Мајке Божје. Заиста је било дирљиво гледати духовно озарена лица и слушати радосне гласове богомољачких пјесама које пјева народ Божји поријеклом са разних страна а уједињен вјером, надом и љубављу ка светињи Божјој.

Литургија је служена у црквици посвећеној Мајци Божјој, празнику Успења, која са црквама Светог Николе и Светог Саве, чини цјелину манастирског комплекса. Ктиторски натпис свједочи да је подигнута 1620. године, и да ју је, као и цркву Св. Николе, тада осликао фрескама знаменити иконописац, поп Страхиња из Будимља. Унутрашњост цркве оплемењена је лијепим фрескама са сценама из Старог и Новог Завјета и ликовима владарске лозе Немањића: Стефана Немање, Стефана Првовјенчаног, Саве, Стефана Уроша Првог, Јелене, Милутина, Стефана Дечанског и Стефана Душана. Осим ових портрета, цркву својом љепотом посебно украшавају олтарска фреска Богородице и композиција Успења Богородице.

Старији иконостас ове цркве је, као и дио свода са фрескама, страдао у земљотресу 1979., а нови је, као и у цркви Св. Саве, израдио архимандрит Павле Калањ, садашњи настојатељ манастира.

Н.П.

 

Pin It on Pinterest

Share This