Izaberite stranicu

Светом Литургијом у подгоричком храму великомученика Ђорђа, прослављено је рођење Оне, Која ће у утроби понети Спаситеља свега света – од престарелих родитеља Јоакима и Ане.

Светим евхаристијским сабрањем началствовао је протојереј Мирчета Шљиванчанин старешина храма, уз саслужење протојереја ставрофора Гојка Перовића Архијерејског намесника подгоричко-колашинског, протојереја Јована Радовића, јереја Ивана Црногорчевића и ђакона Луке Павићевића; док је молитвено учествовао јереј, Блажо Божовић.

На литургијске возгласе молитвено су учествовали појци овог Светог храма, праћени верним народом Божијим.

Након прочитаног јеванђелског зачала, словом поуке сабранима у храму Божијем обратио се началствујући свештенослужитељ, прота Шљиванчанин:

,, У току године имамо више празника Пресвете Богородице, што говори о Њеној величини, узвишеној личности и важности за наше спасење “ – указао је отац, јер како кажу Свети оци, ово је почетак свих празника – јер да се није родила Пресвета Богородица, не би се родио ни Спаситељ наш од Ње, и не би урадио и учинио све оно што је учинио – ради нас и ради нашега спасења, подвукао је прота Шљиванчанин, питајући истовремено – Што су вијекови чекали да се роди Пресвета Богородица ? Одговоривши – зато да би се нашла она Која Је достојна те велике и Свете тајне (да преко Њене личности Син Божији дође у овај свијет, узме нашу природу, постане један од нас, – да би нас привео Себи и да би нас приближио са Собом).

Отац је указао да се тако налазимо распети између жеље да величамо Пресвету Богородицу а опет смо свесни да немамо толико способности и могућности да искажемо оно што би срце и ум исказало према Пресветој Богородици.

Зато су толике дивне химне испеване Пресветој Богородици, подвукао је прота у својој беседи, па имамо толико Чудотворних икона које поштујемо и пред којима се молимо, као и храмова Њој посвећених, па наших сестара, мајки и дјевојчица које носе име по Пресветој Богородици.

,, Све нам то указује колико хришћани воле Пресвету Богородицу, колико су свјесни да без Ње, без Њеног доласка – не би било, оно што је Бог учинио ради нас и ради нашега спасења; зато је овај празник почетак Њених празника од престарелих родитеља Јоакима и Ане, (људи који су били рода царскога и свештеничкога), што је само указивало на Њену велику личност и улогу у историји људскога спасења.“ – казао је прота на празник Рождества Мајке Божије, у подгоричком храму, рекавши да је Она увек, Она која чује наше молитве и у невољи, тузи и у муци – зато су хришћани, нарочито мајке, дјевојке прибегавале Њој као Заступници.

Отац је затим указао да преко Њене личности видимо, колико Црква даје достојанство жени; хришћани после Бога, Свете Тројице – највише поштују Пресвету Богородицу, казао је отац, пожелевши да нас Њене молитве чувају, штите и дају нам снаге да и ми идемо хришћанским путем, да живимо слично барем – онако како је Пресвета Богородица живела.

На крају свога обраћања прота је још једном упитао – По чему се Она разликовала од других ? Рекавши – по томе што је од свога дјетињства била Богу посвећена и није дала ништа да је одвоји од Бога – и да је по томе, Она одговорила на Тајну, којом је Бог призвао.

,,Ево слушкиње Господње, нека ми буде по ријечи Твојој “- те ријечи би и ми требали непрестано да понављамо, да се непрестано врши Воља Божија, да будемо ми они који ће творити Вољу Божију, сведочити је… Иако смо по много чему различити, имамо један те исти задатак, а то је – да угодимо Богу ! У томе нам је Она примјер и не само примјер већ и Помоћница, јер Својим молитвама посредује код Сина Свога; а ко ће боље посредовати пред Сином, него Мајка  “ – нагласио је прота у подгоричком храму.

Потом су сви они који су се припремали за Свету тајну причешћа, приступили Светој чаши.

Затим су свештенослужитељи овог древног храма приступили ломљењу и благосиљању славских колача, данашњим свечарима.

Заједничарње свештенослужитеља и парохијана, настављено је у Светогеоргијевском Дому, црквене општине подгоричке.

 

Елза Бибић

Фото/Видео: Дарко Радуновић

Pin It on Pinterest

Share This