Select Page

Црква Свете Тројице на Румији прославила је данас, 12. јуна, храмовну славу – празник Силаска Светог Духа на апостоле.

Тројчинданске свечаности на Румији започеле су у навечерје празника, 11. јуна, око 22 часа у Манастиру Светог Сергеја Радоњешког, празничним бденијем, које је служио протојереј-ставрофор Слободан Зековић.

У Цркви Светог Николе у Микулићима у 23 часа, јереј Никола Радовић служио је вечерњу службу, а за пјевницом је одговарао ђакон Дејан Томовић.

Негдје око 01 час послије поноћи Свечана литија, са неколико десетина вјерника, упутила се од Цркве Светог Николе у Микулићима до Цркве Свете Тројице на врху Румије. Литију су предводили отац Никола Радовић и ђакон Дејан Томовић.

Свету литургију ујутро у 2 часова, у Манастиру Светог Сергеја Радоњешког служио је отац Слободан Зековић, док је Света литургија на планини Румију у Цркви Свете Тројице служена око 5 часова. Началствовао је отац Никола Радовић уз саслуживање ђакона Дејана Томовића.

На повратку у Микулиће освештана је вода на Питином потоку, а затим је око 12 часова служен парастос на гробљу код Цркве Светог Николе у Микулићима. Након одслуженог парастоса Литија је прошла око Цркве Светог Николе у Микулићима, а онда су присутни вјерници могли да цјеливају крст Светог Јована Владимира, који је и ове године од представника породице Андровић изнешен на врх Румије.

У 14 часова служено је Духовско вечерње у манастиру Светог Сергеја Радоњешког.

Дејан Вукић

Фотографије

Pin It on Pinterest

Share This