Izaberite stranicu

На данашњи дан, 21. јануара 1950. године умро је британски писац-сатиричар Џорџ Орвел, аутор приповиједака, есеја и романа, међу којима су најпознатији „1984” и „Животињска фарма”.

Књижевник-пророк себе је сматрао анархистом и социјалистом, био истински противник и борац против свих облика тираније, а иза себе је оставио два капитална дјела по којима се данас зову два најпознатија ријалити ТВ програма – Велики Брат и (Животињска) Фарма Када су се читале његове књиге, сматрали се да је то футуристичка фантастика и да је немогуће да се његове идеје заиста и обистине, бар у оволикој мјери. На жалост, не само да су се његове визије обистиниле, него је цивилизација последњих деценија чак и превазишла његову бујну машту. Овог новинара и писца увијек су привлачиле спечифичне теме, бавио се социјалним неправдама и друштвом уопште, а у аманет човјечанству оставио је два капитална, пророчка дела: “1984” и “Животињску фарму”. У много чему је Орвел био први. Предвидио је у каквог ће се монструма изродити демократија помијешана са либерал капитализмом, и куда ће нас довести модерна технологија. Први је сковао  кованице попут “хладног рата” и “великог брата”, до у детаље описао систем намијењен контроли нашег мишљења и понашања. Орвел погријешио у само једној ствари – предвидио је да ће нам пресија бити наметнута од стране државе, док се испоставило да ми сви хрлимо да је прихватимо, кроз силне екране које користимо, камере које нас прате и могу увијек да установе гдје се налазимо, са ким се налазимо, шта говоримо и шта радимо…Поред поменуте чињенице да нас “велики брат посматра” преко друштвених мрежа, што је потврдио и случај Едварда Сноудена, у роману “1984” објављеном  давне 1949. године, сви су посматрани преко модерних уређаја. Сваки израз лица је помно праћен не би ли се открило да ли неко евентуално планира да учини нешто лоше. У истој књизи највећи страх који писац исказује јесте онај о нестанку индивидуализма и слободне ријечи, што симболизује кроз једну партију која контролише све. По истом принципу данас велике корпорације прате кретање купаца како би анализирали навике и смислили начин да их убиједе да купују још више. На интернету нам се “ниоткуда” појављују огласи о стварима које смо прије тога претраживали. Камера или микрофон на рачунару могу да укључе без нашег знања, дакле – велики брат нас посматра.

У роману “1984” писац каже: “Рат је мир. Слобода је ропство. Незнање је моћ”. Нешто слично изјавио је својевремено бивши предсједник Америке Џорџ Буш Млађи говорећи о борби против тероризма:  „Само бих волио да знате да, када говоримо о рату, ми заправо мислимо о миру“. У истој књизи Министарство истине је задужено за вијести, цензуру и, наравно, лажи. Што је слика и прилика данашњих медија, у којима доминира свјесно извртање информација, а преплављени смо ријалити ТВ садржајима који нам одвлаче пажњу од истинских проблема, а међу којима су најпознатији они којима је кумовао управо Орвел – “Велики  брат” и “Фарма”.

Приредио: Миомир Ђуришић

Pin It on Pinterest

Share This