Izaberite stranicu

На недељу пред Воздвижење, у дану када наша Света црква прославља Светог свештеномученика Корнилија – служена је Света литургија у подгоричком Храму Светог Георгија под Горицом.

Евхаристијском сабрању началствовао је протојереј-ставрофор Милета Кљајевић уз саслужење протојереја-ставрофора Драгана Станишића и ђакона Ивана Црногорчевића.

За певницом је појао мешовити састав појаца, парохијана овог светог храма.

Након прочитаног јеванђелског зачала словом поуке сабранима се обратио, началствујући свештенослужитељ, прота Кљајевић, подсећајући на параболу о свадбеном руху званица на свадби царевог сина:

Размишљајући о достојним званицама, прота наглашава да на брачној свадби све мора бити у једном стилу и у једном тону, да буде складно одијело како брачника, тако и свадбара.

,,Међутим, знамо да апостоли Христови наглашавају да достојанство једног човјека није у спољашњем изгледу, нити кинђурењу или украсима – већ у добрим особинама срца и душе наше“, казао је прота подсетио да сам апостол Петар поручује, да наша лепота не буде споља, у плетењу косе и стављању златних ланчића и накита, и у облачењу хаљина, већ у тајноме човеку срца у једнакости кроткога и тихога духа.

Потребно је да се научимо чистоти и пристојности у ријечима и делима, како је посебно нагласио.

Питајући се истовремено да ли човјек може дозволити себи красно, отмено, облачење, које је елегантно у свему, прота одговара да у извјесним случајевима је дужан да тако ради.

,,Створитељ свијета ставља печат љепоте на све што је створио и украсио. Удахнуо је човјеку љубав према љепоти, природну тежњу према свему што је лијепо и добро. А знамо да је и Исус Христос носио хитон, не шивен већ саткан изједна“, казао је прота, указујући и на величанствене одежде Самуилове, као неопходан украс царске величине и славе.

Стога, постоји разлика између обичне и брачне одежде, али се под свечаном одеждом, разуме – узвишено учење Христово, Његово духовно царство, нагласио је отац у своме обраћању.

Даље је указао да нам искуство потврђује да у животу хришћана има места доброј музици, лепој кљижевности и свим гранама уметности; но, да је наш задатак да не дозволимо у свему томе тјелесне насладе и уживања већ рад који ствара велика дела и оплемењује човека и приближава га кроз тај рад, свом великом уметнику, Творцу свега и тиме га води спасењу.

,,Чисто срце и чиста душа са добрим жељама и мислима, користе људским душама, за њихово спасење и живот кога краси – истина и правда, љубав и милосрђе. То треба да буде циљ свакога хришћанина“, нагласио је прота, завршавајући своју беседу у храму под Горицом.

По примању Светих Христових дарова, заједничарење свештенослужитеља и парохијана је настављено у црквеној гостопримници, Светогеоргијевског деома.

Елза Бибић

Фото: М.Матковић

Pin It on Pinterest

Share This