Izaberite stranicu

Бесједа блаженопочившег Митрополита Амфилохија у скиту Цетињског манастира на Кучким Комовима, 2. августа 2008. године 

Данас прослављамо онога који је имену Божијем, истини Божијој и људској, и правди, доброти и човјекољубљу жртвовао свој земни живот. Зато је њега прославило име Божије и Бог кога је он прославио својим ријечима, својом вјерности живоме Богу и истини Његовој и својим дјелима, којима је осветио и просветио своје савременике. Није случајно да се на планинама, на висовима, на горама, граде кроз вијекове храмови у част Светога пророка Илије. Онај који је на врху и на гори ближи је небу, ближи је Богу. Ближи је истини Божијој, ближи је и пророку Илији, који је управо на гори Хориву и на другим горама бранио истинску и праву вјеру, призивао име Божије, које је чудотворило, и служио је Богу и Његовој вјечној и непролазној истини. За Светог пророка Илију кажемо да је био као анђео у тијелу. То свједочи сав његов живот. Кажемо, за њега, да је основа пророцима, да је темељ свих пророка Божијих. И јесте заиста, заједно са пророком и боговицем Мојсијем. Двојица највећих пророка старога вијека, старога свијета, старога Божијег завјета – са својим изабраним народом, Мојсије, законодавац, и огњени пророк Илија, извршитељ имена Божијег и закона Божијег.

Кажемо за њега, у пјесми коју пјевамо у његову част, да је он ,,други Претеча Христовога доласка.“ И заиста јесте! Велика тајна се скрива у личности пророка Илије. И остала је тајна да он неће умријети, но се узнио у небеса док не дође Христос на овај свијет. Зато није чудо да када је Христос био на Гори таворској, када се преобразио пред Својим ученицима, онда поред тројице изабраних ученика Његових, Јована, Јакова и Петра, појавили су се двојица стамених пророка старозавјетних, Илија и Мојсије. Њих двојица су били заједно са Њим и кроз њих је откривена велика и света тајна Божијег присуства и Божијег дјејства – тајна преображења човјека и свеукупне творевине, свјетлошћу вјечном и непролазном. Заиста, претеча Христов. И каже предање да ће пророк Илија поново доћи када буде други долазак Христов.

Пророк Илија Огњени, који је с Богом разговарао, чија је ријеч небеса затварала шест мјесеци, да не падне кап кише због злочина и гријеха тадашњег народа јеврејскога на челу са Ахавом, безбожним царем и Језавељом безбожном, која је хтјела да уништи име Божије, да уведе лажну вјеру у изабрани Божији народ. Само је један истински Божији пророк остао у та времена, а то је био пророк Илија. Илија, кога су гонили и прогонили и затварали, судили му на судилиштима, сличним савременим, хашким судилиштима. Судили га моћници овога свијета и пресудили су му, али нијесу знали да су сами себе пресудили. Четири стотине лажних пророка су побијени на гори кармилској, када је пророк призвао огањ са небеса и посвједочио да, иако је он један, а многи лажни пророци, да је истина Божија са њим. Увијек је тако било. Није истина Божија тамо гдје је гомила, није истина Божија тамо гдје су силници и моћници, ни у име Ахава, проклетога цара израиљскога, ни у име данашњих моћника, њихових насљедника. Истина Божија се даје само онима који су вјерни, какав је био пророк Илија. И зато је и његов спомен остао тако неизбрисиво уписан у људском и у Божијем памћењу. Бранитељ праве вјере, вјеран Богу до смрти, вјеран светињи Божијој. Свједок Божије истине пред народом својим и пред народима онога времена. Гоњен и прогоњен, у више махова по педесет војника су га гонили да би га ухватили и бјежао је четрдесет дана и четрдесет ноћи до горе Хорива.

Али на крају, Бог је био са њим, он је био са Богом и добио је дарове као ријетко који човјек на овој земљи. Тако да и  ми, попјевши се на ову планину, на Комове, ближе небу, овдје да прославимо име Божије, да се поклонимо и чествујемо име пророка Илије. Учимо се од пророка да нема ничега важнијег овдје на земљи за човјека од вјерности, пророчке вјерности живоме Богу, од вјере у једнога, правога, истинитога Бога. Нема ничега важнијег од вјерности истини, нема ничега важнијег од вјерности добру. У овом свијету који у злу лежи, по ријечима Господњим, благо онима који остану вјерни јединоме, истинитоме Богу до краја свога живота, који остану вјерни, који живе Његовом истином, Његовим добром и правдом. Такви се уписују у Књигу живота. Такви постају другови и пријатељи пророка Илије. А они који изневјере јединога, истинитога Бога, који не живе по Његовом закону, који нису вјерни правди Божијој, истини Божијој, такви се сврставају, и онда и данас и сјутра и до краја свијета и вијека, са оним лажним пророцима покланим на гори кармилској са Ахавом, тиранином и насилником, и проклетом Језавељом и свима онима који су се одрекли Бога, одрекли се свога достојанства људскога и чија су имена избрисана из Књиге живота вјечнога, Божијега.

Зато још једном, поклонимо се имену живога Бога, Творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог. Поклонимо се имену Исуса Христа, Сина Божијег јединордног, од Дјеве и Духа Светог рођеног ради нас и нашега спасења, васкрслог и вазнесеног. Поклонимо се Духу Светом, животворном, који је надахњивао пророка Илију и све Божије пророке и којим дише све што дише. Поклонимо се живоме Богу и поштујмо својом вјером и својим животом пророка Божијег Илију и све Божије угоднике. Свете пророке, апостоле, мученике древних и наших времена. Богу нашем, дивноме у пророку Илији и светим пророцима, апостолима и мученицима Својим, нека је слава и хвала у вијекове вијекова. Амин.

Транскрипт Данило Балабан

Pin It on Pinterest

Share This