Izaberite stranicu

Ова студија је још једно свједочанство да је пут до светости и прослављења поплочан искушењима која су често фантастична, као и непрекидном борбом до последњег даха, казао је Чизмовић

Књига “Острог, Херцеговина и Црна Гора”, академика проф. др Алексиоса Панагопулоса, прво је свеобухватно издање на грчком језику о острошком светитељу, времену и приликама за вријеме његовог живота, али и свједочанствима о његовим чудесних исцјељењима. Студија је објављена недавно, у години када се обиљежава 350 година од упокојења Светог Василија Острошког Чудотворца, а академик Панагопулос радио је на њој, по благослову Митрополита Амфилохија, 30 година. На промоцији у Горњем Острогу проф. др Миодраг Чизмовић је истакао наду да ће студија убрзо бити преведена на српски језик. Аутор покушава, истакао је Чизмовић, да читалачкој публици приближи значај Светог Василија и историјски контекст времена у којем је живио.

– Ова интересантна студија је још једно свједочанство да је пут до светости и прослављења поплочан искушењима која су често фантастичнија и од сваке маште, као и непрекидном борбом до последњег даха – казао је између осталог Чизмовић.

Професор Александар Вујовић истакао је да је Панагопулос први пут у Острог са оцима Амфилохијем и Атанасијем дошао средином осамдесетих година као млади студент Богословског факултета у Београду. На душу младог студента, казао је Вујовић, сигурно је светац оставио велики и дубоки траг.

– Митрополит Амфилохије је препознао важност да се о овом великом светитељу, Божијем угоднику чује и у братском грчком народу који је увијек помагао и помаже српски народ – рекао је Вујовић.

Управник Архива манастира Острог мр Раде Булајић казао је да студија са око 900 страна историјски и свеобухватно анализира духовност, геополитички значај и мултикултурализам Острога у географским границама тадашње Херцеговине и Црне Горе у 17. вијеку.

– Поред аутентичних текстова, преписке из књижевних, графолошких и палеографских извора, аутор је користио и изворе из острошких архива као што су завјештајно писмо Св. Василија, синђелија Патријарха Гаврила Митрополиту Василију из 1651. године и писмо Патријарха Максима кнезу Раичу. Имајући у виду детаљну студију аутора сматрам да ће ова књига у многоме допринијети како би се грчки народ боље упознао са историјом острошке светиње – казао је мр Булајић.

Сабрат острошке светиње и један од чувара ћивота Св. Василија јеромонах Владимир са присутнима подијелио је свједочанства о дејству Светог Духа које се пријављује кроз светитеља у Острогу.

– Таква чудеса чини, да само да се држимо Св. Василија, његовог ћивота, да приступамо њему, да будемо вјерни њему и нашој светој Српској православној цркви и све невоље ћемо побиједити јер када је Бог и Св.Василије са нама ко ће онда против нас – истакао је јеромонах Владимир.

Панагопулос: Осјетио сам да је светитељ жив

Грци, истакао је аутор, знају за Св. Василија који је долазио у Свету Гору и у последњим годинама свог живота помогао реновирање капеле Светог Георгија у Хиландару.

– Када сам први пут дошао у Острог осјетио сам колико је светац велики, да је жив и од тада ми је жеља да грчком народу то представим – рекао је Панагопулос, истичући да студија ипак није могла обухватити све што би се могло написати о Светом Василију.

Предговор за књигу септембра прошле године написао је Митрополит Амфолохије. Представљање студије уприличено је са благословом новоизабраног Митрополита Јоаникија, а у оквиру “Острошких духовних вечери” сабрат острошке светиње јеромонах Роман појао је Стихиру српским светитељима и учитељима.

Аутор: Биљана Брашњо

Извор: Дан

Pin It on Pinterest

Share This