Izaberite stranicu

Светом архијерејском литургијом данас, 2. маја 2021. године, торжествено је прослављен Васкрс – Васкрсење Господа Исуса Христа, као и слава Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици.

Свету службу Божију служио је Његово преосвештенство Епископ диоклијски г. Методије са свештенством Саборног храма: протојерејима-ставрофорима Драганом Митровићем и Далибором Милаковићем, протојерејима: Миладином Кнежевићем, Мирчетом Шљиванчанином, јерејем Велимиром Бугарином, протођаконом Владимиром Јарамазом, као и јерођаконом Јаковом сабратом Цетињског манастира.

Васкршњем сабрању присуствовали су и проф. др Ратко Митровић, министар екологије, просторног планирања и урбанизма, и мр Александар Стијовић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Током Свете литургије Преосвећени Епископ диоклијски г. Методије прочитао је Васкршњу посланицу Његове светости Патријарха српског г. Порфирија.

Након одслужене Свете литургије и освећења васкршњих јаја, Преосвећени владика Методије се сабранима обратио празничним пастирским словом и честитком:

“Нека Вам је са срећом и овај дивни и највећи хришћански празник Васкрсења Христовог и слава овога Храма, првенствено оцу Драгану Митровићу старјешини овога Храма и свом братству његовом у Христу, сестринству и појцима и хору и вама дивни благочестиви народе који сте се овдје окупили са благовјерним првацима вашим да прославимо Христа Бога нашега”.

Владика је такође подвукао и важност и љепоту народних обичаја, додавши да су они ваљани када не сакривају суштину вјере православне:

“Дивни су обичаји у нашем народу, али, дивни су само онда када не сакривају суштину наше вјере, зато вјера у нашег Васкрслог Христа не почива на нашим народним обичајима, односно, наши народни обичаји нису ти који показују идентитет наше вјере у Христа.”

Он је подсјетио вјерни народ да је Митрополит Амфилохије блаженог спомена Саборни храм у Подгорици посветио управо Христовом Васкрсењу.

“Наша вјера је заснована на једном дубљем и светијем мјесту, а то је управо оно мјесто због којег је наш блаженопочивши Митрополит устројавајући и градећи овај Храм посветио га ономе што је суштина наше вјере, а то је васкрсење Христово, изградивши себе у темеље и почивајући сада у темељима овог Храма.

Најважније је да замолимо Господа да нам дарује да смогнемо храбрости, а за то нам је једино храброст и потребна – да вјерујемо у Христа васкрслога и да из Њега самога црпимо наду на опште Васкрсење”, поручио Његово преосвештенство Епископ диоклијски г. Методије.

Борис Мусић

 

Pin It on Pinterest

Share This