Izaberite stranicu

Почетком прошлог месеца манастир Солца у срцу Буковине, који је Хабзбуршка монархија укинула пре 236 година, свечано је поново отворен као манастир

У недељу је поново отворен још један румунски православни манастир који су укинули Хабсбурзи. За време освећења Његово високопреосвештенство Архиепископ Сучаве и Радауција најавио је своју жељу да поново отвори више од 20 манастира који су укинути и затворени након што је Хабсбуршка монархија окупирала Буковину 1775. године.

У Крстопоклону недељу Његово преосвештенство епископ Дамаскин, викарни архијереј Архиепископије Сучаве, поздравио је мати Александру (Бадраган) и поставио је за нову игуманију манастира Воздвижења Часног крста у месту Патраути, извештава Новинска агенција Базилика.

Његово преосвештенство је служио и прву Божанску литургију у новоотвореном манастиру. Служби су присуствовали многобројни верници, као и монаси и монахиње из других манастира Буковине.

Патраути је један од познатих румунских фрескописаних манастира. Основао га је свети Стефан Велики 1487. године. Његово становништво је брзо опало након што су Хабсбурзи окупирали Буковину 1774-1775.  године, а коначно је укинуто и претворено у парохију почетком 19. века. Архиепископски савет Сучаве званично је одлучио да поново отвори манастир на недавном заседању 31. марта 2021. године

Манастир, споменик под заштитом Унеска, најстарија је црква која је остала из времена Светог Стефана Великог. Манастирска црква је тренутно у процесу рестаурације која би требало да буде завршена ове године.

Извор: orthochristian

Pin It on Pinterest

Share This