Izaberite stranicu

У селу где је Свети Лука Кримски радио као лекар, обележена 25. годишњица прослављања његових чудотворних моштију. Приказан је и филм који говори о познатим и мало познатим чињеницама из биографије архиjереjа, као и о нераскидивој вези његове судбине са Черкашком покрајином.

У украјинском селу Дењги (Золотоношки округ Черкашке области), где је 1908. године Свети Лука Кримски (Воино-Jасенецки) радио као лекар, одржана је конференција посвећена сећању на његов живот и дело. Догађај је организовало Мисионарско-просветно одељење Черкаске епархије са благословом Архиепископа черкаског и каневског Теодосија, извештава Cherkasy.church.ua

Управо ових дана се слави 25. годишњица од прослављања чудотворних моштију Светог Луке.

После Божанске литургије у сеоскоj Цркви Архангела Михаила сви су се окупили у локалном Дому културе. Говорили су Владика Теодосије, градоначелник г. Золотоноша Виталиј Војцеховски, кандидат историјских наука, професор Григориј Голиш, старешина села Денги и Хвилево-Сорочин Наталиа Сергиjенко и лекар Золотоношке болнице Виталиjе Побиванец.

Учесници конференције су погледали документарни филм посвећен изузетном научнику-хирургу и исповеднику. Представила га је аутор, черкаски новинар Галина Компаниjец. Полусатна трака говори о познатим и мало познатим чињеницама из биографије епископа, као и о нераскидивој вези његове судбине са Черкашком покрајином.

У оквиру конференције организована је изложба фотографија и књига о Светом Луки, као и портрет светитеља којег је селу поклонила његова праунука.

На крају догађаја Архиепископ Теодосије је присутнима уручио биографску скицу о Светом Луки Кримском. Из руку Владике сваки је добио икону светитеља за молитвени спомен.

Свети Лука (Валентин Феликсович Воjно-Jасенецки) — светски познати хирург, научник, епископ, исповедник — рођен у г. Керч 27. априла 1877. После стицања медицинског образовања, бавио се хируршком праксом и научним истраживањима, активно учествовао у црквеном животу. Замонашио cе у Ташкенту 1923. године, а тајно је хиротонисан за епископа. Због своје вере трпео је хапшења, мучења и провео је 11 година у изгнанству. Од 1946. био jе на челу Кримске епархије. Упокојио се  је 11. јуна 1961. Године 2000. прослављен је као исповедник међу мноштвом нових мученика и исповедника Руске цркве. Свете мошти почивају у женском манастиру Свете Тројице у Симферопољу на Криму.

Познато је да су родитељи и брат Светог Луке живели у граду Черкаси. Светитељ је посетио град 1926. године, већ у епископском чину. Године 1908. радио је три месеца као лекар у болници у селу Дењги. На месту гробља у г. Черкаси, где су сахрањени родитељи Св. Луке, изграђен је Саборни храм Архангела Михаила. У парку у близини храма подигнут је споменик светитељу и његовим родитељима.

Извор: Православна жизањ (с руског превела Јелена Бујевић)

 

 

Pin It on Pinterest

Share This