Izaberite stranicu

Европски дан борбе против трговине људима је „дан захвалности, свести и сећања“, рекао је викарни епископ Дорне Дамаскин у суботу у поруци позивајући све да буду присутнији и пажљивији према ономе што се дешава са својим суседом. „Сви смо одговорни“, написао је.

„Црква речима, акцијом и молитвом подржава борбу против трговине људима и свако дело омаловажавања, порицања или кршења људског достојанства. То чинимо на основу налога примљеног од Бога, Извора Живота“, рекао је викарни епископ Архиепископије Сучаве и Радаутија.

Владика је подсетио на то да је свака људска личност створена по лику Божијем, што јој даје непроцењиву вредност: „Поштујемо и волимо човека, јер га је прво Бог поштовао и волео до те мере да је Он, Бог, себе учинио једним од људи како би могао подићи човека чак и изнад човечанства“.

Из ове перспективе, „сваки напад на част, интегритет и слободу људског бића јесте напад на Божји план са човеком, то је„ побуна “против Бога“, додао је, истичући да свака људска особа има вечну и јединствену судбу.

Дакле, они који се „боре за заштиту људских права и слобода“ јесу „заштитници достојанства човека, сарадници су с Богом, сарадници са Њим, приврженици вечног Божјег плана о обожењу човека“, приметио је владика Дамаскин .

Ропство тела и ропство ума

„Данас изражавамо захвалност свима који раде на обуздавању трговине људима, али и свима онима који су на опрезу и противе се другим облицима модерног ропства; одвратно је искоришћавање тела, али је исто толико озбиљно ропство у које се може довести људски дух лажима, манипулацијама или емоционалним искоришћавањем“, истакао је владика.

Европски дан борбе против трговине људима ставља  пред нас потребу да будемо свесни своје крхкости и остајемо будни у свету који и сам прихвата робовање страстима и лажне идеје које из њих проистичу.

Због тога је владика Дамаскин приметио: „Будимо свесни вредности људских личности и колико су оне крхке пред опасностима свих врста, од епидемија до идеологија, пред животним тешкоћама, али и због необуздане жеље за моћ, утицај или богатство светских вођа, будући да смо  суочени са силама природе и не мање опасним променама менталитета у постмодерни“.

Боримо се против пошасти будношћу и молитвом

Борба није само на нивоу државне политике, већ и у заједници: „Рањиви човек поред вас приоритет је који се тиче вас овде и сада. Према томе, једна душа спасена од било које пошасти која прети човеку успех је и заслужује свако жртвовање“, написао је Владика.

Молитва и сећање су два моћна оружја, додао је: „Дан је када смо позвани да не заборавимо. Не заборавимо све фазе човечанства у којима је ропство, било које врсте, било не само прихваћено, већ и подстицано“.

„Дужни смо да одајемо почаст свим жртвама које нису могле бити спасене од било какве експлоатације, посебно експлоатације која је још увек присутна у цивилизованом и цивилизацијском 21. веку.“

„Данас  негујемо успомену и на оне који су радили, писали, трудили се или се молили да људска личност сачува своје достојанство и светост“, наставио је.

На крају је епископ Дорне Дамаскин позвао вернике да још више показују будност на ову проблематику, јер њен недостатак, у неким случајевима, може упропасити животе људи: „Требало би да се извинимо због кривице што због овога нисмо учинили више из незнања, угодности, немара.“ „Одговорни смо, свако, али и заједно: породица, локална заједница, школа, нација, црква.“

„Било који облик амнезије у овом правцу довешће до оживљавања, пре или касније, једног или другог облика злочина против човечности“, упозорио је епископ Дамаскин.

У недељу, 18. октобра, у свим црквама и манастирима у Архиепископији Сучаве и Радаутија одржане су акције информисања и подизања свести у вези са трговином људима.

Школски инспекторат округа Сучаве и Богословско-образовни сектор ове Архиепископије организовали су у суботу вебинар о трговини људима, у сарадњи са Регионалним центром Сучеаве Националне агенције за борбу против трговине људима.

Извор: базилика.ро, СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This