Izaberite stranicu

Турски нобеловац Орхан Памук изјавио је да је “разочаран променом у статусу Аја Софије”.

“Турци су поносни што су секуларни. Ово ће одузети тај понос нацији”, рекао је чувени писац.

Према Памуковим речима, има милионa Турака који мисле као он, али “у Турској нема више демократије”.

“Пошто је Аја Софија знак модерног турског секуларизма, вратити је у џамију значи нажалост рећи да не желимо да будемо више пријатељски расположени према Западу, не желимо да будемо секуларни више”, поручио је Памук.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган потписао је у петак декрет о враћању истанбулске Аја Софије у џамију, након што је турски суд поништио владину уредбу из 1934. којом је зграда претворена у музеј.

Намера турских власти да Аја Софију поново претворе у џамију наишла је на оштре критике у свету, укључујући САД и нарочито православне лидере, пренео је Танјуг.

Портпарол грчке владе Стелиос Пецас изјавио је да ће Атина залагати да међународне организације и ЕУ уведу санкције Турској због промене статуса музеја Аја Софија у Истанбулу и његовог претварања у џамију.

„Грчка осуђује ове кораке и учиниће све што је могуће како би Турска сносила последице. Свако ко крши међународно право треба да схвати да за такво нарушавање постоје болне санкције“, рекао је Пецас за телевизију „Скај ТВ“.

Пецас је нагласио да је турски председник Реџеп Тајип Ердоган „направио историјску грешку“. Према његовим речима, у наредним данима треба очекивати развој догађаја.

Претходно је високи представник ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозеп Борел изразио је жаљење због пренамене музеја у џамију.

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This