Izaberite stranicu

У манастиру Св. Симеона Дајбабског у Подгорици данас је служена заупокојена Литургија и четрдесетодневни помен протојереју- ставрофору Момчилу Раичевићу. На литургијском сабрању началствовао је свештеник Драган Станишић, уз саслужење већег броја свештеника. Послије јеванђелског слова о. Драган се обратио и часној породици блаженопочившег оца Момчила.

Подсјетивши да се у данашњем Јеванђељу говори како је Господ  једно са Оцем небеским још од вјечности, “и да је Отац у Њему, и да је Он увијек у Оцу”, прота Драган је казао да је то “јединство у Светој Тројици овај расплинути свијет доживљава као хулу и све који вјерују у такво јединство хоће да убију”.

“Наш брат свештенослужитељ, прота Момо,  свагда је био обдарен овим духом  најприснијег јединства у тајнама Тијела и Крви Христове. Када човјек умре, он се тешко одваја од свога тијела и душа, а када изађе у четрдесети дан пред свога Саздатеља –  душа схвата да је присније везана за Христа, него ли за своје тијело. А то је зато, јер се хришћани хране Тијелом Христовим и тако бивају  избављени од пролазности која  потиче још од оног земног праха, од којег је саздан првобитни Адам. Отац Момо се, нарочито последњу деценију свога живота, непрекидно хранио божанским даровима са Жртвеника, којем је служио пола вијека у Христу Господу. Причешћивао се готово сваки дан.”

Блаженог спомена прота Момо је Литургију, послије пензионисања, најчешће служио у манастиру Ћелија Пиперска, четири пута недељно, а осталих дана користио је прилику да иде у манастире: Св. Петка на Гостиљу,  Ждребаоник, Дуга, на Пелевом   бријегу, Прекобрђе, Рустово  и др.

“Данас, отац Момчило предстоји Господу на начин да је задобио нову младост у будућем вијеку и све нас, које је знао и служио нам, радосно помиње као његове добротворе који ћемо бити помиловани и ради љубави његове према  нама. Нека сва та доброта, поводом данашње четрдесетнице, испуну овај свети сабор, који се моли за покој душе драгог нам оца Момчила, свештенослужитеља у Подгорици и многим другим крајевима наше отаџбине. Христос Воскресе”, казао је протојереј-ставрофор Драган Станишић

                                                                                                                                                Д.С.

Pin It on Pinterest

Share This