Select Page

Након одслуженог молебна у Храму Свете Петке, молитвени ход за одбрану светиња у Пљевљима поред Преосвећеног Епископа милешевског г. Атанасија, предводио је протојереј Никола Пејовић, главни и одговорни уредник Радио Светигоре.

Обраћајући се сабранима на градском тргу, испред хотела Пљевља, отац Никола је поручио да оно што се дешава од Улциња, Бара, Будве, Херцег Новог, Котора, Подгорице, Никшића, Колашина, Мојковца, Берана, Бијелог Поља…. до Пљеваља, није ништа друго него дјело Божије, дјело Христово којим ми настављамо Свето јеванђеље.

“Дошао сам да се поклоним вашој љубави према светињи, вјерности за дом Господњи и вашој спремности да се за ту светињу жртвујете, и браните оним што је најсветије и животом ако треба.Та ваша љубав је отопила многа срца и ових дана су међу вама и они који прије два мјесеца, можда и нису били са вама. И то је највећа побједа ових литија.”

Истакао је да је све тако величанствено зато што ми не ратујемо и не призивамо ратове као неки, јер хришћани ратују једино против оца лажи и ђавола. А тај рат се, како је казао, добија постом и молитвом, и то смо научили од Господа:

“Од Њега смо научили да љубимо ближње своје као саме себе, али не само то! Господ нам је дао заповјест да љубимо и непријатеље своје. И у томе се вјежбамо два мјесеца и полажемо један од највећих и најзначајнијих испита за сваког хришћанина: да љубимо и оне који нас мрзе. Да им кажемо: Не мрзимо вас, него желимо да ову свјетлост васкрсења Христовога, нашу вјеру коју смо примили од светих предака и пред вама посвједочимо, и кажемо да то што чините, не чините нама лично, него себи и својим потомцима .”

Позивајући их да се не брукају, о. Никола је подсјетио да је Црква Христова утемељена на Његовој жртви, Духом светим заквашена, и Њу, по ријечима Христовим, ни врата паклена нијесу могла, не могу ни сада, и никада неће моћи надвладати.

Говорећи о јучерашњем величанственом историјском Светосимеоновском сабору у Подгорици, у којем су учествовали и Пљевљаци, отац Никола се осврнуо на рад нашег Јавног сервиса преко кога нас нажалост „уче неком новом науком“.

„Један текст, који можда најбоље описује смисао овог накарадног закона, каже да Стефана Немању ми данашњи Црногорци треба да доживљавамо као окупатора. Никада то у Црној Гори није било“, поручио је протојереј Никола.

Објаснио је да ако је Свети Симеон Мироточиви окупатор, онда ова данашња Црна Гора не признаје ни Ивана Црнојевића,  јер је он у његовом календару уписан црвеним словима као празник.

По његовим ријечима ако су Свети Симеон Мироточиви и Свети Сава окупатори, онда ни писмо ћирилово, ни штампарија Црнојевића више не важе у Црној Гори. Такође, ако је Стефан Немања окупатор, онда не поштујемо ни краља Николу Првог Петровића који је пјевао о Немањиној Црној Гори, казао је о. Никола и закључио да је то ипак само у глави неколицине људи.

„Хвала свима који су овај закон донијели, јер нијесмо знали да се Стефан Немања, Свети Сава и сви његови наследници светородне лозе Петровића и Немањића дубоко чувају у бићу нашега народа и да се ми њих никада нијесмо и нећемо одрећи.“

Подсјетивши да је ово јубиларна година, 8 вјекова од када је Свети отац наш Сава основао епархије, отац је објаснио да је тада Свети Сава позвао епископе тих епархија и вјерни народ на сабор у Жичу и тамо им предао праву вјеру, која нам је до данас остала – Жичка бесједа о правој вјери. У њој се, како је нагласио, „не помиње ни Грк ни Јелин, ни Србин ни Србијанац, ни Црногорац ни Херцеговац, него смо сви призвани да се поклонимо Богу љубави, Пресветој Тројици“, а град који је под заштитом Пресвете Тројице, како је рекао, јесу управо су Пљевља.

Поручивши да је наш Бог љубав, свештеник Пејовић је казао да зато хришћани могу да сију само љубав, никако мржњу. То је разлог што су скупови који се ових дана одржавају, највећи и највеличанственији у историји свакога града понаособ, мирни, те да се ниједан инцидент није десио:

„То је знак да је Бог љубави побједио у нама, и зато ове наше литије не могу да досаде. Оне су као ријеке које увиру у Бога љубави и извиру из Христа који је кладенац са кога ми хришћани пијемо и никада не можемо да ожеднимо. Ту воду вјечнога и непролазнога живота, нудимо свим људима јер сваки човјек је призван да слиједи Бога и дође у заједницу са Њим“, бесједио је отац Никола и додао да је „то оно зашта се боримо, чувамо и бранимо и зато је вјера светиња“.

Оцијенио је да они који то не виде, у овим сабрањима виде оно што је у њиховим срцима – зло и наопако.

С обзиром да сјутра почиње Велики васкршњи пост, протојереј Никола Пејовић, главни и одговорни уредник Радио Светигоре, на крају свог обраћања позвао је све да послушају заповјест Божију и да ове године још ревносније и бројније започну борбу постом и молитвом:

„Онда ће се и саме зидине овога закона срушити, јер ће их сруштити сам Господ Бог као што је срушио све непријатеље Своје.“

Весна Девић

Форо: Веселин Драгаш и о. Боривоје Пантић

 

. .

 

 

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This