Select Page

Ово је једанаести пут да се Дурмиторци окупљају у знак протеста од када је у Скупштини Црне Горе усвојен спорни Закон о слободи вјероисповијести, којим је, између осталог, предвиђено да све цркве и манастири изграђени до 1918. године постану државно власништво.

Ни ниске температуре, које се спуштају и до 15 степени испод нуле, ни снијег, ни мећава не сметају Жабљачанима да се сабирају у свом храму, најприје, на молебану и да, након тога, заједно са надлежним парохом, протојерејем Миливојем Јововићем, прођу улицама града мирно, достојанствено, поносно и уздигнутог чела, поручујући да неће пристати на отимање светиња, које су њихови преци подизали у славу Божију и које су завјештали, никоме друго до својој Мајци Ццркви.

Слика са једне од литија на Жабљаку, у којој се види како народ кроз јаку мећаву корача, носећи крст и иконе, обишла је читав свијет и постала симбол борбе која се води данас у читавој Црној Гори.

На Жабљаку се налази Саборни храм  Преображења Господњег, саграђен 1862. године. У дурмиторским селима Крш, Тепца, Мала Црна Гора, Новаковићи и Међужваље подигнути су, такође, храмови. Сви су изграђени прије 1918. године и на њих се односе норме контроверзног закона.

Потомци градитеља поменутих храмова, осјећајући својеврсни дуг према својим прецима окупљају се, у великом броју, на молебанима и литијама и поручују да њихови храмови нијесу власништво никог другог до њихове једине Свете Саборне и Апостолске Српске Православне Цркве.

Дурмиторци показују велику истрајност, подршку и љубав према својој Мајци Цркви што свједочи податак да у молебанима и литијама учествује све већи број људи. Снаге и воље народу дурмиторског краја неће мањкати, народу кога живот никада није мазио. То су горштаци који су се борили са разним освајачима, са суровим зимама, мећавама, сњеговима, а сада, мирним путем, поносно, храбро, дурмиторски и хришћански поручују да не дају своје светиње.

Посебно радује чињеница што је присутан значајан број младих људи, који корачају заједно са својим суграђанима, међу којима има и оних што су зашли и у осму деценију живота.

Жабљачани су имали посебну част и благослов да је њихов молитвени ход, одржан 31. децембра 2019. предводио Преосвећени владика Јоаникије. И тада, пред својим Архипастиром, Дурмиторци су потврдили да је, по оној Његошевој: „Страшило гледат шта се ради“, али да ће они бити спремни на страшноме мјесту постојати, да ће бранити и, ако Бог да, одбранити своје светиње.

Ратка Јововић

Pin It on Pinterest

Share This