Izaberite stranicu

,, Старо учење које се налази готово у свим религијама јесте наука о вјечној борби између добра и зла, свјетлости и мрака… То исконско учење изражено је и у хришћанству. ” казао је прота Кљајевић у својој беседи под Горицом на празник Сабора Св. Архангела Михаила и осталих бестелесних сила Божијих.

Саслуживали су му протојереј-ставрофор Драган Станишић, протојереј Јован Радовић и ђакон Иван Црногорчевић, уз молитвено учешће проте Милуна Фемића.

Говорећи о небеској јерархији прота Кљајевић је поручио да је међу њима, војвода бестелесних сила – Михаило чије име значи Ко је као Бог, да је други Архангел Гаврил, који је Сила Божија, односно Весник Божији. Трећи  Архангел је Рафаило, чије име значи Помоћ или Лекарство Божије, који помаже страдалницима у невољама, док је четврти Урил, Огањ Божији, носилац светлости, а Салатил пети Архангел чије име значи врховни молитвеник Божији. Шести Архангел је Јегудил док је седми Варахил, чије име значи благослов Божији.

,,Мјесец новембар је изабран за прославу небеских сила зато што је по старом рачунању новембар био девети мјесец, а март се рачунао као први. Тиме је симболизирано учење Цркве о девет чинова анђелских”, подсетио је прота Кљајевић и нагласио да је осми датум овог месеца узет зато да би нам се наговестио други долазак Христа Спаситеља са Анђелима, који ће бити у осми дан.

Благословивши славске приносе и преломивши славске колаче свечарима који су испунили порту цркве Светог Ђорђа, началствујући свештенослужитељ прота Кљајевић је  честитао данашњим свечарима Крсну славу, да је славе на многа лета – како би Св. Архангел Михаило измолио од Господа сваког благослова Божјег за све свечаре и њихове сроднике по духу и телу.

Елза Бибић

Pin It on Pinterest

Share This