Select Page

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је јутрос, на празник Светог Димитрија Солунског са свештенством Свету службу Божију у цркви посвећеној овом светитељу у Бијелом Пољу у Зети.

У литургијској проповиједи након читања Јеванђеља Владика је рекао да је Свети великомученик Димитрије велики Божји угодник.

„Тај млади човјек, страдалник за Христа, који је жртвовао себе, остајући у том страдању вјеран Господу и не одрекавши се њега. Како он, тако и многи други свети мученици кроз историју. Тако је било, тако је и данас. Колико је оних који су за име Христово пострадали у наше вријеме“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Подсјетио је да је од братске руке код нас убијен Митрополит црногорски Јоаникије.

„И данас не знамо његовог ни гроба ни мрамора. Не само што су га убили него су и сакрили његов гроб. И не само он, него стотину и двадесет свештеника убијено је крајем рата и послије рата у Црној Гори. Пострадали су свештеници овдје у Зети у то вријеме. И њих су гонили и малтретирали овдје“, подсјетио је Владика.

Додао је да је пун календар имена древних хришћанских мученика на челу са Светим великомучеником Димитријем и Светим великомучеником Георгијем.

„Колико је у наше вријеме у бескрајној Русији пострадало њих, на челу са Патријархом московским Тихоном. На десетине Епископа, на стотине монаха и монахиња, хиљаде вјерника који су мученички пострадали и који се нијесу одрекли Христа. Колико је смо цркава срушено у то вријеме у бескрајној Русији“, казао је Владика.

Нагласио је да је код нас срушена црква Светог петра Цетињског на Ловћену.

„И до данас, ево, наследници оних који су рушили цркву на Ловћену нијесу спремни да је обнове и да врате у њу утамниченога Владику Рада. И дан данас је Ловћенски Тајновидац ухапшен у оној тамници на Ловћену. Страдао је и патио се за свој народ до смрти, па ево и послије смрти страда и пати се“, нагласио је Митрополит Амфилохије.

Владика Амфилохије је казао да се страдање хришћана наставља на Косову и Метохији.

„Није ли срушено сто педесет храмова на Косову и Метохији, није ли побијено неколико хиљада… Ни данас се некима не зна ни гроба ни мрамора. Побијени су од стране натопактоваца, наследника Хитлера и Мусолинија. Шта је НАТО пакт до наследник нацифашизма из Другог свјетског рата“, казао је Владика.

Казао је да у Цркви Христовој све страда, али се у исто вријеме све и обнавља.

„Тако је и овај храм, који је страдао, хвала Богу, и обновљен. А овај камени храм, он је символ људскога тијела. Јер, тијело људско је призвано, и човјекова душа, да буде храм Божји, храм Светога Духа. А и храмови се граде зато да би у њима вјерни људи призивали Духа Светога да сиђе на њих и на дарове које они приносе Господу. И ми данас овдје сабрани призивамо овом Светом литургијом и молитвом Духа Светога да сиђе на нас и на наше дарове“, казао је Митрополит Амфилохије.

Након причешћа вјерних, Владика Амфилохије је предводио празничну Литију око цркве, а онда је благосиљан славски колач.

Митрополит је на крају честитао сабранима на служби славу храма и свих данашњих свечара.

Уручене су и архипастирске похвалнице и захвалнице Црквеног одбора најзаслужнијима за обнову храма Светог Димитрија.

Радосав Рајо Војиновић

Фото: Јован Д. Радовић

Pin It on Pinterest

Share This